Diktatoru vājums • IR.lv

Diktatoru vājums

4
Aivars Ozoliņš

Sankcijas, ne paziņojumi, var iegrožot Krievijas un Baltkrievijas valdnieku rīcību

Mūsu austrumu kaimiņvalstu autoritārajiem vadoņiem šonedēļ ir bezalternatīvu izvēļu laiks. Alekseja Navaļnija atgriešanās un tūlītēja apcietināšana Krievijā grauj Putina režīma izlikšanos, ka tas ir vienkārši īpašs demokrātijas modelis, kurā, kaut ierobežota, ir tomēr gan likuma vara, gan politiska opozīcija. Bet Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) lēmums nerīkot pasaules čempionātu Minskā atņem Lukašenko režīmam arī neformālas starptautiskas leģitimitātes šķitumu.

Navaļnija lēmums atgriezties bija smags trieciens Kremlim pirmām kārtām tāpēc, ka liedza autoritāras varas spēka demonstrēšanai tik svarīgo iespēju ietekmēt notikumus. Putins nekontrolē šo situāciju. Spēles noteikumus viņam pēkšņi diktē Navaļnijs, kuru Krievijas valdnieks līdz šim bija mēģinājis iztēlot par tik nenozīmīgu, ka nebija vērts pat pieminēt viņa vārdu. Kad neizdevās augustā nogalināt Navaļniju, Kremlis mēģināja radīt iespaidu, ka viņš ir pilnīgi nesvarīgs arī tāpēc, ka, ja būtu izlemts viņu nogalināt, tad tas būtu izdarīts. 17. decembrī Putins smīnēdams ironizēja: «Kāpēc viņš būtu jāindē? Kam viņš ir vajadzīgs? Ja būtu gribējuši, būtu noveduši līdz galam.»

To Kremļa saimnieks teica dažas dienas pēc tam, kad Belligcat pētnieciskie žurnālisti bija publicējuši FSB aģentu vārdus un slepkavības mēģinājuma detalizētu aprakstu, taču dažas dienas pirms tam, kad Navaļnijs publicēja video, kurā piezvana vienam no slepkavu komandas un piedabū viņu izstāstīt, kā notika un kāpēc neizdevās atentāts. Tā bija katastrofa gan FSB visvarenības reputācijai, gan Kremļa koptajam stingras, tomēr likumīgas varas tēlam.

Taču slepkavības mēģinājuma upuris tolaik ārstējās Vācijā. Viņa teikto Kremlis varēja, kā parasti, noliegt, apstrīdēt un nobēdzināt savas propagandas melos par Rietumu sazvērestībām un provokācijām. Un pamatoti cerēt, ka vēl viens politisks trimdinieks ar laiku kļūs Krievijas sabiedrībai tiešām mazsvarīgs. Sak, gan jau pārziemosim.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu