Dabas dārgumu meklējumos • IR.lv

Dabas dārgumu meklējumos

1965. gadā Latvijā saskaitīti 16 tūkstoši laukirbju pāru, 1980. gadā to skaits jau bija samazinājies līdz 7000, tagad, domājams, ir tikai ap tūkstoti pāru
Gunita Nagle

Piesakot 2021. gada putnu, augu un kukaini, zinātnieki aicina pievērst uzmanību izzūdošām un līdz šim nenovērtētām sugām: laukirbēm, ķimenēm un spīļastēm

Vēl pirms dažiem gadu desmitiem ap Jāņiem, izejot cauri Latvijas pļavai, varēja iznākt ar pilnu klēpi smaržīgu ķimeņu. Pēdējā desmitgadē botāniķi ķimenes pamana aizvien retāk, iestājies pat neliels satraukums — vai parastā ķimene ar latīnisko nosaukumu Carum carvi nav kļuvusi par neparasto un reto ķimeni? Botāniķu biedrība nosaukusi to par šī gada augu un lūdz ikvienu iesaistīties ķimenes meklējumos. 

Botāniķu biedrības attālinātajā sapulcē uz gada auga titulu bija trīs pretendenti: ezerrieksts, sīpoliņu zobainīte un ķimene. Ezerrieksts Latvijā bija plaši izplatīts augs pirms aptuveni 6000 gadiem, bet tagad aug tikai četros ezeros, no kuriem trīs atrodas dabas lieguma teritorijās. Sīpoliņu zobainīte ir dabiskiem platlapju mežiem raksturīgs augs. Taču vairums botāniķu nobalsoja par ķimeni. Bioloģe, ģeogrāfijas zinātņu doktore Agnese Priede priecājas, ka radusies iespēja skaidrot, kāpēc ķimene ir tik īpašs augs.

Pļavas ķimene ir divgadīgs, retāk daudzgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs, kurš aug pļavās, ceļmalās, arī dārzos. Tas ir rados ar burkānu, arī ķimenēm ir sulīga, kraukšķīga sakne, tomēr cilvēki tēju un ēdienu pagatavošanai izmanto ķimenes sēklas. 

Nav precīzi zināms, kā un cik sen ķimene nonāca Latvijā, bet botāniķi uzskata — visā Eiropā tā visticamāk izplatījusies ar cilvēku palīdzību, tas ir, sākumā mūki tās audzēja klosterdārzos, tad tās nokļuva muižu un piļu dārzos, vēlāk arī zemnieku piemājas saimniecībās. Savvaļā tās par savu vislabāko dzīvotni atzinušas mēreni mitrus zālājus. Latvijas dabā šis augs jau ir tik sen, ka vairs nav pieskaitāms svešzemniekiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu