Fascinējošā vēsture • IR.lv

Fascinējošā vēsture

Seriāls Emīlija. Latvijas preses karaliene atainos vairāk nekā 20 gadus leģendārās personības, izdevējas Emīlijas Benjamiņas dzīvē. Galvenajā lomā Guna Zariņa. Foto no publicitātes materiāliem
Marija Leskavniece

Pandēmijas laikā divas pieredzējušas producentu grupas uzņēmušās sarežģītu uzdevumu — līdz šā gada beigām izveidot kvalitatīvus latviešu seriālus

Abas daudzsēriju filmas top ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Pagājušajā vasarā tas pirmoreiz izsludināja konkursu par māksli-nieciski augstvērtīgu seriālu veidošanu. Un, izvērtējot 16 pieteikumus, prāvo finansējumu — vienu miljonu eiro — lēma sadalīt starp diviem projektiem. Taču, tā kā nauda piešķirta, lai sniegtu atbalstu nozarei pandēmijas laikā, daudzsēriju filmām jābūt gatavām ātri — līdz 2021. beigām. Tas ir šāda mēroga projektiem netipiski īss laiks. 

Vēsturiskais seriāls Emīlija. Latvijas preses karaliene balstīts patiesos notikumos — tas atainos vairāk nekā 20 gadus leģendāras personības, izdevējas Emīlijas Benjamiņas dzīvē. Laiku no žurnāla Atpūta pirmsākumiem pagājušā gadsimta divdesmitajos gados līdz viņas dzīves nogalei izsūtījumā. No neticamas bagātības līdz skaudrai nodevībai. Stāsts, ko vienlīdz interesanti varētu pavēstīt arī no citu Benjamiņas līdzgaitnieku skatpunkta, atzīst seriāla producents Gints Grūbe. Kārlis Skalbe, Jānis Ziemeļnieks, arī Emīlijas vīrs Antons ir spilgti un daudzšķautņaini cilvēki. 

Tomēr seriāla veidotāji izvēlējušies skatīties vēsturē šīs sievietes acīm. «Savā laikā viņa bija izņēmums,» saka viena no scenārija autorēm, dramaturģe un komiķe Aiva Birbele. «Emīlijas līdzinieču šodien ir daudz vairāk nekā tolaik. Ja Emīliju skata kā biznesa sievieti, kura prot nopelnīt un kura prot ieņemt savu vietu sabiedrībā.»

Savukārt detektīvseriāls Meklējiet sievieti, kas top pēc Andra Kolberga tāda paša nosaukuma romāna motīviem, vēsta par nesenāku vēsturi — pirmajiem gadiem pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas. Ārkārtīgi spilgtu, bet populārajā kultūrā vēl maz pētītu laikposmu. Deviņdesmitajiem. Lai gan daudzsēriju filmas sižets ir izdomāts, tajā atainotā laikmeta fons ir īsts. Uz ekrāniem redzēsim arī Skrundas lokatora spridzināšanu un Bankas Baltija vērienīgās piecgades svinības. Tomēr detektīvintriga būs saglabāta pat tiem, kuri lasījuši grāmatu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu