Opuss Pelnrušķītim • IR.lv

Opuss Pelnrušķītim

Ēriks Ešenvalds. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Ērika Ešenvalda mūzika skan pāri pasaulei — no Grenlandes līdz Āfrikai un Jaunzēlandei. Neviens pat nenojauš, ka viens no atzītākajiem mūsdienu klasiskās mūzikas komponistiem savā Salaspils mājā kopš marta piestrādā par Pelnrušķīti

Es šovakar tomēr nespēšu ar jums runāt, lūdzu, mazliet pārcelsim interviju, — telefona klausulē nopūšas Ešenvalds. Viņš kavē nodošanas termiņu lielam skaņdarbam, Lietuvas valsts pasūtījumam. Notis peld pat komponista aizvērto acu priekšā. Rindā jau gaida nākamie darbi: divas daļas mesai Latvijas Radio korim, divas mesas ASV koriem un topošā baleta partitūra Latvijas Nacionālajai operai un baletam. Arī liels, nozīmīgs skaņdarbs Austrālijai — opuss jauktajam korim un stabulēm. 

Ēriks Ešenvalds ir viens no pieprasītākajiem mūsdienu komponistiem pasaulē. Viņa darbus izpilda koncertos, iekļauj albumu ierakstos un dzied konkursos labākie kori gandrīz visos kontinentos. Ceri uzvarēt koru olimpiādē — dziedi Ešenvaldu! Ja vari. Jo šī pārlaicīgi skaistā, bet arī ārkārtīgi sarežģītā mūzika nav katram pa spēkam.

Pagājušā gada nogalē komponista darbi iekļuva vairāku prestižu starptautisko izdevumu — The New York Times un The Gramophone mūzikas kritiķu publicētajos labāko ierakstu topos. YouTube klausoties Ešenvalda kora dziesmu Only in Sleep Kembridžas Universitātes Trīsvienības koledžas kora izpildījumā, biju pārsteigta par pielūdzēju pulku un komentāru daudzumu vairākās valodās. Kāds spāniski raksta, ka Ešenvaldu sev atklājis pirms pieciem gadiem un kopš tā laika turas pie pārliecības, ka šobrīd klasiskajā mūzikā nekā labāka nav. Cits paziņo, ka šo dziesmu vēlas «dzirdēt» savās bērēs. Pats komponists par to pasmaida, teikdams — cerams, šim cilvēkam to tik drīz nevajadzēs… 

Kāda darba nodošanu šobrīd kavējat?
Rakstu oratoriju Lietuvas barikāžu trīsdesmitgades atcerei. Tas ir Lietuvas Valsts kora pasūtījums jauktajam korim un tautas mūzikas orķestrim. Protams, pats pasākums pārcēlies uz rudeni, bet darbiņš man jānodod.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu