Neatkarība ir neizsakāmi svarīga • IR.lv

Neatkarība ir neizsakāmi svarīga

1
Valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Foto — Jānis Deinats
Pauls Raudseps

Noslēdzot savu pilnvaru termiņu, valsts kontroliere Elita Krūmiņa pastāsta, kāpēc neiet uz politiķu burziņiem, un bez aplinkiem vērtē pēcteču kandidatūras

Kad Elita Krūmiņa 2013. gadā sāka pirmo pilnvaru termiņu Valsts kontroles (VK) vadībā, viņas priekšgājēja Inguna Sudraba jau bija kļuvusi pazīstama visā Latvijā kā asa valdības kritiķe. Aizgājušajos astoņos gados Krūmiņa nav veltījusi daudz laika sava publiskā tēla veidošanai, toties krietni vairāk par saviem priekšgājējiem darījusi, lai revīzijām būtu reālas sekas, lai valsts pārvalde labāk strādātu un valsts mantas izšķiedēji saņemtu pelnīto sodu.

Intervijā Ir Krūmiņa pastāsta par padarīto, kā arī skaidri pasaka, kurš no trim šobrīd izvirzītajiem amata kandidātiem viņai šķiet vispiemērotākais. Krūmiņas pilnvaras formāli beigsies 19. janvārī, bet viņa turpinās pildīt amata pienākumus līdz brīdim, kad zvērestu nodos pēctecis. Nav vēl skaidrs, tieši kad notiks Saeimas balsojums, kurā deputāti vērtēs Attīstībai/Par virzīto Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāju Rolandu Irkli un divus VK departamentu vadītājus — JKP virzīto Ilzi Grīnhofu un KPV virzīto Edgaru Korčaginu.

Kas ir Valsts kontroles galvenie sasniegumi astoņos gados, kopš esat amatā?
Esmu auditors, un gribētos sniegt uz faktiem balstītus pierādījumus. Mēs pasūtījām pētījumu par viedokļu līderu vērtējumu uzraugošajām institūcijām. VK vērtējums par profesionalitāti bija visaugstākais, tika novērtēta arī VK neatkarība. 

Ik pa laikam, arī tagad, kad tiek meklēts jaunais valsts kontrolieris, izskan mīts, ka revidējamās vienības paniski baidās no VK, kas esot bubulis. Esam veikuši revidējamo vienību aptauju, arī Valsts kanceleja veica savu aptauju. Vairāk nekā 80% sadarbību vērtēja kā pozitīvu, kas veicina kopējo darbu izdarīšanu un mērķu sasniegšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu