Jau sakaujam! • IR.lv

Jau sakaujam!

2
Angelika Krūmiņa. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Infektoloģijas profesore Angelika Krūmiņa skaidro, ka visas apstiprinātās vakcīnas pret SARS-CoV-2 ir vienlīdz labas, un atspēko populārākos mītus

Laipni, ar pacietību skaidrot. Tāda ir metode, ko sarunās ar SARS-CoV-2 vakcīnu pretiniekiem, vai šaubīgajiem izvēlas Rīgas Stradiņa universitātes In-fektoloģijas katedras profesore un praktizējoša ārste Angelika Krūmiņa. Lielāko daļu pacientu līdz šim viņai izdevies pārliecināt par to, ka vakcīnas nav kaitīgas. Gluži otrādi, tās nozīmē iespēju visiem kopā pieveikt pandēmiju, bet katram atsevišķi — nesaslimt ar bīstamo vīrusu. 

Ar profesori sarunājos attālināti, kādā no retajiem brīžiem, ko viņa var izraut no darba. Konkrētajā dienā tā bija dežūra slimnīcā. Ironiski šīs rubrikas un pandēmijas kontekstā, bet tas notika uz mediķes pusdienu rēķina. «Paēst vairs nepaspēšu!» viņa jau intervijas noslēgumā pasmējās. Sarunas par vakcīnām ietvaros ārstei šķita arī svarīgi pateikt, ka krīzē nozīmīgs ir viss cilvēka dzīves fons — pietiekams nakts miegs, fiziskās aktivitātes, kontakti ar domubiedriem, kas iedvesmo un uzmundrina, un, protams, ekspertu jau tūkstošiem reižu maltais, bet tāpēc ne mazāk svarīgais piesardzības kopums: maska, divu metru distance un bieža roku mazgāšana (atcerieties, ka rokas jāziepē, aizskaitot lēni līdz 20!).

Iedarbīgākais pandēmijas bremzēšanas līdzeklis, protams, ir vakcīna. Latvijā šobrīd no trīs līderēm, kas pasaulē visātrāk tikušas cauri pētījumiem, — BioNTech/Pfizer, Moderna un AstraZeneca — tiek izmantotas pirmās. Ar BioNTech/Pfizer radīto vakcīnu Comirnaty patlaban tiek vakcinēti medicīnā strādājošie, drīz sekos pansionātu iemītnieki un darbinieki. Šobrīd piegādāti trīsdesmit tūkstoši vakcīnu, bet skaitlis jādala ar divi, jo katram cilvēkam nepieciešamas divas devas. Šonedēļ sākas arī Moderna vakcīnu piegāde, bet AstraZeneca vēl gaida apstiprināšanu Eiropas Zāļu aģentūrā janvārī.

Vienas no populārākajām bažām par vakcīnām, ko cilvēki izsaka mediķiem un sociālajos tīklos: vai tās nevar izraisīt saslimšanu? Krūmiņa atbild: «No vakcīnas saslimt nav iespējams. Tā ir novājināta jeb nedzīva vīrusa vakcīna, kas rada organisma imūno atbildi jeb izstrādā antivielas pret slimību. Problēma būtu, ja lietotu dzīvā vīrusa vakcīnu. Bieži cilvēki jauc šīs divas lietas. Moderno vakcīnu tehnoloģijas nepieļauj saslimšanu no vakcīnas.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu