Ideja kā Pavasars • IR.lv

Ideja kā Pavasars

Inguss Pavasars, uzņēmuma Pavasars dibinātājs un vadītājs. Foto —Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Uzņēmuma vadību Inguss Pavasars no tēva pārņēma pirms vairāk nekā 20 gadiem krīzes sākumā. Viņam izdevies ne tikai pārvarēt smagāko posmu uzņēmuma vēsturē, bet arī izveidot jau piecu firmu grupu ar dzimtas vārdu

Ēku montāžas cehā noslēdzas pirmā Covid-19 biroja salikšana. Tā ir viegli pārvietojama dārza mājiņa, kurā ērti var strādāt viens vai divi darbinieki. Tehnoloģiju kompānija Microsoft, lai nodrošinātu saviem programmētājiem Īrijā ērtu un drošu darba vidi, grasās veidot IT ciematu. Noslēdzot vienošanos, Raunas uzņēmums Pavasars gatavos vairāk nekā simt jaunajai realitātei atbilstošu, zaļā pļavā noliekamu biroju namiņu. «Mums ir jauna, spēcīga komanda, kas spēj radīt ne tādus vien brīnumus,» rādot māju montāžas cehu, saka Inguss. «Pastāvīgi mēģinām ko jaunu. Gadās arī «sadegt», bet, strādājot bez sportiska azarta un riska, nevar cerēt uz panākumiem!»

Pirmo priekšstatu par to, kā darbojas bizness, Inguss guva jau skolas gados, kad brīvlaikā vai pēc stundām gāja piestrādāt tēva zāģētavā. Kad Pavasars sāka ražot koka logus un durvis, Inguss jau bija izaudzis par maiņas meistaru, neklātienē studēja uzņēmumu vadību un biznesa lietas ar tēvu jau apsprieda kā līdzīgs ar līdzīgu. Diskusijas nereti bijušas emocionāli sakāpinātas. «Gāja traki,» smaidot atceras Pavasars juniors. «Kas var iznākt, ja mazliet konservatīvam vīram ar skarbu dzīves pieredzi, kurš uzņēmumu radījis un radis būt noteicējs visās lietās, jauns un lecīgs maksimālists mēģina iestāstīt, kā pareizi taisīt biznesu!»

Skaistums un azarts

Gadās, ka strīdos dzimst ne tikai patiesība, bet arī jauni līderi. Redzot dēla nepiekāpību ieceru īstenošanā un gatavību uzņemties atbildību par ģimenes biznesu, Pavasars seniors nodeva vadības grožus Ingusam. Neraugoties uz krīzi un apsīkumu būvniecībā, viņš sāka jaunu virzienu — koka paneļu māju būvniecību.

«No tēva es saņēmu teritoriju un labu reputāciju. Katrs uzņēmējs savu lolojumu veido pēc sava rakstura. Pavasara raksturs ir precīza norunu pildīšana. Tagad mums ir normālas tēva un dēla attiecības, vairs neesam divi biznesmeņi, kas saskrējušies uz šauras laipas. Spējam sadzirdēt viens otru, ieklausos viņa padomos. Piemēram, norēķinos mums nemainīgi ir trīs viņa iedibinātas prioritātes — darbinieki, jo tie ir uzņēmuma asinis, piegādātāji, jo arī viņiem ir darbinieki, un nodokļi,» pārdomās par biznesa un rakstura attiecībām dalās Inguss.

Māju būvniecība ir Pavasara grupas vizītkarte. Rūpnīcā samontē koka moduļus, kas ir maksimāli pabeigti no iekšpuses un daļēji no ārpuses, tad aizved tos uz būvlaukumu un saliek. Jāved tālu — uz Zviedriju, Norvēģiju, Nīderlandi, Īriju, Franciju, Šveici, Beļģiju. Būvobjektu ģeogrāfija ar katru gadu paplašinās. Raunas meistaru prasmi un precizitāti novērtējuši Zviedrijas kalnu kūrortu projektu attīstītāji. Pavasars sadarbībā ar Brazīlijas izcelsmes zviedru arhitektu Vasko Trigueirosu īstenojis unikālu projektu, uzceļot elegantu koka māju ciematu uz klints. Ideja un risinājums ziemeļvalstī pirms četriem gadiem izpelnījušies arhitektūras ekspertu atzinību. Arī lielākais pasūtījums — simt namu ciemats — tapis Zviedrijā un īstenots divarpus gados. 

«Unikālais rodas no mazumiņa. Kad iepazinos ar Vasko, abi bijām iesācēji. Pirmās kopējās mājas. Protams, kļūdas. No tām mācījāmies un augām. Tagad saprotamies no pusvārda. Viņam ir skaistas un trakas idejas, mums — azarts un prasme tās dabūt gatavas,» sadarbību raksturo Pavasars.

Latvijā no Pavasara mājām samontē ļoti nelielu daļu. Interese ir liela, taču līdz gatavam mājoklim tiek retais. Kāpēc tā? «Uzreiz noraidu ultimātus — taisām bez PVN vai iešu pie cita,» skaidro Inguss. «Skandināviem valsts atbalsta māju būvniecību, samazinot vai vispār dzēšot PVN ģimenēm, kas dzīvo pašu celtajās mājās.» 

Otra lieta, kas sarežģī mājokļu būvniecību Latvijā, ir izplūdusi un neprecīza normatīvā bāze. Zviedrijā koka ēku būvniecības prasības ietvertas vienā grāmatā, kuras saturu regulāri atjauno. Tās ir ekspertu pētījumos balstītas norādes, kā uzbūvēt siltu, drošu un ilgi kalpojošu māju. Ērti celtniekam — izlasi un strādā. Savukārt pasūtītājs ir pasargāts, ja parādās defekti — skaidrs, kurš atbildīgs. «Mums joprojām ir visādi brīnumi,» nopūšas Inguss. «Pasūtītājs atnāk ar projektu, kuru apskatot redzi — šeit svīdīs sienas, šeit jumtā veidosies kondensāts, bet būvvaldē viss jau saskaņots! Tāpēc mēs vai nu būvējam drošu māju skandināvu stilā ar «odziņu», vai atsakām.» 

Taču ir, ar ko palepoties arī Latvijā. Inguss min uzņēmuma Merks vadīto starptautiskās privātskolas celtniecību Piņķos. Šajā objektā Pavasars bija apakšuzņēmējs un būvēja skolas koka karkasu, lika logus. Lielisks projekts, jauna digitālā darbu vadības sistēma, kas ļauj visiem iesaistītajiem sekot līdzi katram būvniecības posmam. Precīzs un saskaņots vairāku apakšuzņēmēju darbs. Augsts temps un stingri kvalitātes standarti. «Neko tādu es pat Zviedrijā neesmu redzējis,» gandarīts par līdzdalību šajā projektā ir Pavasars. 

Pērn darbu sāka vēl viens raunēniešu uzņēmums Energy. Izmēģinājumu režīmā, izmantojot zviedru tehnoloģijas, tas veic dziļurbumus ūdens un siltuma ieguvei. Iecere ir izmantot pasīvo zaļo enerģiju ne tikai privātmāju apsildei ziemā un dzesēšanai vasarā. Arī pilsētu daudzstāvu dzīvojamo namu kvartāliem var nodrošināt pasīvās enerģijas radīto siltumu. «Viena ātri uzstādāma pilnībā automatizētā sistēma var nodrošināt ar siltumu 2—3 daudzdzīvokļu mājas. Nekādu raižu par katlumāju, siltumtrašu remontu un uzturēšanu, nekādu zudumu. Maksa par dzīvokļu apkuri samazinās gandrīz četras reizes,» ieceri skaidro Pavasars. Viņš cer, ka Rauna būs pirmā vieta, kur šādu projektu īstenos.

Mājokļi pašu darbiniekiem

Māju un logu ražotnē kopā ar vadību strādā ap simt cilvēku, vēl gandrīz 60 amatnieku brauc komandējumos, liek kopā mājas. Strādājošie uz Raunu brauc no plašas apkārtnes — Cēsīm, Valmieras, Smiltenes, arī tālākiem novadiem. Ja darba apstākļi ir labi un algu izmaksa notiek precīzi, atrast labu darbinieku nav grūti. Pēdējos gados uzņēmuma modernizācijā Pavasars investējis vairāk nekā sešus miljonus. Sagataves mājām, logiem, mēbelēm precīzi izgriež un marķē roboti, nesen uzstādīta jauna, automatizēta logu krāsošanas līnija, apgūta unikāla tehnoloģija stiklojuma iestrādāšanai rāmī bez līstēm.

«Mūsu princips — maksimāli daudz izdarīt rūpnīcā, lai pēdējā posmā, mājas montāžā, nav kavēkļu. Svarīgi, lai jau startā, sākot apstrādāt dēli, viss notiktu maksimāli precīzi. Paši kaltējam, zāģējam, ēvelējam, lai būtu droši, ka koks vēlāk nesāks rauties, liekties. Kļūdu labošana objektā ir dārga un laikietilpīga, tāpēc visu nopelnīto investējam jaunās tehnoloģijās, vadības programmās, kas nodrošina precizitāti un kvalitāti,» tehnoloģiju priekšrocības skaidro Inguss.

Tomēr noteicošais augstu standartu noturēšanā ir strādājošo kvalifikācija. Raksturojot uzņēmuma amatnieku prasmes, Inguss ar uzslavām neskopojas, taču piebilst — paiet krietns laiks, līdz jaunatnācējs kļūst par īstu meistaru. Sarežģījumi rodas, ja darbiniekam ik dienu no mājas līdz darbam jāmēro piecdesmit un vairāk kilometru. Lauku centros un mazpilsētās hroniski trūkst dzīvokļu. «Ik pa laikam pienāk kāds darbinieks prasīt galvojumu dzīvokļa iegādei tuvējā apkārtnē. Pārsvarā tie ir bēdīgā stāvoklī, nerenovētās mājās un, ja pieskaita remonta izmaksas, gandrīz jauna dzīvokļa cenā! Tāpēc pēc 2—3 gadiem tepat netālu no ražotnes būvēsim mājas darbiniekiem,» vērienīgo ieceri iezīmē Inguss. Vairāku desmitu hektāru platībā būs daudzdzīvokļu, rindu un individuālo koka māju ciemats, ko sauks… Pavasars. 

Taču pirms ķeršanās pie šī projekta jāveic ieguldījumi uzņēmuma attīstībā. Jau norit jaunas galdniecības izbūve, vēl nepieciešama jauna tehniskā darbnīca, zāģētava, kā arī biroja ēka. Vēl viena Pavasara rakstura iezīme ir visu peļņu investēt attīstībā. Banku kredītus neizmanto, jo finansisti pēdējos gados nevēlas būt partneri, kas uzņemas kaut nelielu daļu riska. Uzņēmuma novērtējumu kredīta ķīlai, kas pieckārt mazāks par tā faktisko vērtību, citādi kā par necienīgu nosaukt grūti. 

Pavasars spriež, ka ir pagājis laiks, kad varēja mierīgi paņemt no bankas kredītu, attīstīties, atdot un domāt par nākamo soli. «Tagad prasības tādas, ka nedod dies paklupt. Uzreiz ir spiediens, kā rezultātā sāc pieņemt neloģiskus lēmumus, kas dzen dziļāk slazdā,» pamato Inguss. «Esmu runājis ar investoriem — ja ir spēcīgs partneris, var ātrāk tikt uz priekšu.» Taču viņam nav pieņemams vienas dienas biznesa modelis — paņēmu, izkāsu, pārdevu! «Nauda jau ir vajadzīga idejas īstenošanai, un man Pavasars nav vienkārši uzņēmums. Tā ir mana tēva dzīve un arī mana dzīve,» saka Inguss.

 

Dzinējspēks, kas liek darboties biznesā
«Nemitīgi meklēt ko jaunu. Sadarbībā ar zinātniekiem esam sākuši koka virsmu apdedzināšanu. Tā ir sena japāņu tehnoloģija, kuru noskatījos Francijā. Rezultātā iegūstam senatnīgu koka virsmu ar izteiksmīgu faktūru, noturību pret sauli un ūdeni. Tērvetes dabas takās samontējām vienu šādu namiņu apskatei.»

Lielākā kļūda, kas devusi mācību
«Vairāki mēģinājumi būt par partneri biznesa projektos beigušies ar vilšanos un zaudējumiem. Lai divi spēcīgi uzņēmēji spētu sastrādāties, vienam otrs jāciena un jāuzticas, bet jāsaprot, ka līderis būs tikai viens… Tas, kuram lielākas ambīcijas.»

Vērtīgākais padoms jaunam uzņēmējam
«Necensties iekarot tirgu ar zemāko cenu. Tad vienmēr tevi uztvers kā lētāko. Veido uzņēmuma reputāciju ar kvalitatīvu darbu un precizitāti garantiju izpildē arī tad, ja defekts radies klienta kļūdas dēļ. Neapstājies pie pirmajiem sasniegumiem, riskē un meklē jaunus virzienus.»

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu