Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Gandrīz visur pasaulē 2021. gads sagaidīts ar lielām cerībām un piesardzīgu optimismu. Covid-19 savaldīšanai ieviestās komandantstundas dēļ Jaungada naktī tukši bija arī Elizejas lauki Parīzē, kur parasti pulcējas daudz cilvēku. FOTO — SCANPIX

Nedēļas notikumi pasaulē

1. janvārī Apvienotā Karalis-te pameta ES kopējo tirgu un muitas savienību un stājās spēkā Lielbritānijas un ES tirdzniecības vienošanās pēc izstāšanās no ES. Tā neparedz aplikt abu pušu preces ar muitas tarifiem, tomēr uz robežas būs dažas jaunas pārbaudes. ES tūristiem Lielbritānijā būs nepieciešama vīza, ja ceļojums ir ilgāks par 90 dienām, un iespējas dzīvot un strādāt Lielbritānijā noteiks jauna imigrācijas politika. Briti turpmāk nepiedalīsies studentu apmaiņas programmā Erasmus. Lielbritānijas parlaments vienošanos apstiprināja 30. decembrī. Vienošanās vēl jāratificē Eiropas Parlamentam.

Lielbritānija pirmdien sāka vakcinēt iedzīvotājus pret Covid-19, pirmā pasaulē izmantojot Oksfordas Universitātes un farmācijas uzņēmuma AstraZeneca radīto vakcīnu. Pagājušajā nedēļā Ķīna apstiprināja savu vakcīnu, kuru izstrādājusi firma Sinopharm.

Divi ASV Kongresa Pārstāvju palātas likumdevēji demokrāti aicināja Federālo Izmeklēšanas biroju sākt kriminālizmeklēšanu par ASV prezidenta Donalda Trampa centieniem izdarīt spiedienu uz amatpersonām, lai panāktu izmaiņas vēlēšanu iznākumā. 3. janvārī tika publiskots tālsarunas ieraksts, kurā Tramps mudināja Džordžijas valsts sekretāru atrast pietiekamu skaitu balsu, lai viņš tiktu pasludināts par uzvarētāju šajā štatā. Prezidents sarunā gan mēģina glaimot, gan draud ar «plašām kriminālām sekām». Nākamā ASV viceprezidente Kamala Harisa komentēja, ka tā ir «izmisuma balss» un varas ļaunprātīga izmantošana no Trampa puses. Nākamā ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācija notiks 20. janvārī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu