«Tā turpināt nevaram» • IR.lv

«Tā turpināt nevaram»

14
Norāde Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā. Foto - LETA
Baiba Kļava

Kamēr Covid-19 vakcinācijai Latvijā bija svētku brīvdienas, Lietuva jau pirmajā dienā sapotēja 2000 mediķu un šonedēļ saņēma trešo vakcīnu piegādi. Tikmēr mums krīze valdībā — premjers uzteicis darbu ministrei Viņķelei

Jaunais ārsts un Covid-19 nodaļas vadītājs Kārlis Rācenis ir viens no 365 mediķiem, kas poti Stradiņa slimnīcā saņēma pirmajā vakcinācijas dienā — 28. decembrī. «Jūtos labi. Pirmajā un otrajā dienā bija nedaudz jutīga tā vieta, tas vienīgais. Es arī gāju dušā jau tajā pašā dienā, jo, kad nākam ārā no Covid-19 nodaļas, mums ir obligāti jāiet dušā,» ārsts dalās personīgajā pieredzē. Viņaprāt, Stradiņos vakcinācijas process tiek rūpīgi koordinēts — vispirms veikta anketēšana par vēlmi vakcinēties, pēc tam saskaņots potēšanas laiks. 

Tieši Stradiņa slimnīca ir vakcinācijas līdere — līdz gada pirmajai darbdienai tur sapotēti jau 1084 mediķi, aptuveni trešdaļa no vakcinēto kopskaita visā Latvijā. Rācenis saka, viņa nodaļā jau gandrīz visi ārsti vakcinējušies, nevienam pēc tam nav novērotas problēmas. «Jaunajā gadā izdzēru arī glāzi šampanieša, arī no tā nekādas īpašās reakcijas nebija,» atklāj ārsts. 

Līdzīgi pēc vakcīnas nekādus veselības traucējumus nav izjutis reanimācijas ārsts Roberts Fūrmanis, kas arī poti saņēmis Stradiņa slimnīcā 30. decembrī un slavē kolēģu darbu. «Process Stradiņa slimnīcā tika organizēts teicami, kolēģu attieksme, atmosfēra un viss tas, kas notika uz vietas vakcinācijas kabinetos, bija teicami. Pati vakcīna — dūriens nesāpīgs. Pēc tam absolūti nekādu sūdzību nebija.»

Tomēr kopējais vakcinācijas temps pirmajā nedēļā bijis zems — lai gan jau 26. decembrī tāpat kā pārējās Baltijas valstis arī Latvija saņēma pirmās  9750 devas no ražotāja BioNTech/Pfizer, pirmajā nedēļā tika sapotēti tikai 2243 cilvēki. Potēšana sākās desmit vakcinācijas kabinetos slimnīcās, taču brīvdienās šis darbs apstājās. «Tas ir pašas iestādes organizatoriskais, iekšējais jautājums,» šo pieeju Ir skaidroja SPKC. Veselības ministre Ilze Viņķele otrdien atzina, ka šāda «iešūpošanās» gada nogalē bijusi resursu pārslodzes dēļ, bet turpmāk vairs netikšot pieļauta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu