VIDEO: Kārlis Rācenis: Vīrusam ir vienalga, vai jūs tam ticat • IR.lv

VIDEO: Kārlis Rācenis: Vīrusam ir vienalga, vai jūs tam ticat

“Ikvienam šobrīd vajadzētu padomāt, vai pulcēšanās, tikšanās ar draugiem un radiniekiem patiešām ir nepieciešama. Ikdienā nezinām, kurš ir infekciozs un kurš nav. Tā ir nejaušība, laimes spēle, kuru nevajadzētu spēlēt. Lūdzu, paveiciet savu darba daļu, lai mediķi var paveikt savu, – palieciet mājās!” aicina Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētājs un pētnieks Kārlis Rācenis, kura ikdiena Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas 80. karantīnas nodaļas virsārsta amatā paiet tiešā kontaktā ar Covid–19 pacientiem. Kārlis Rācenis ir viens no zinošākajiem jaunajiem speciālistiem par līdzšinējām ārstniecības iespējām, trūkumiem un perspektīvām.

“Šobrīd mūsu slimnīcas ikdiena, ārstējot Covid–19 pacientus, ir saspringta. Ļoti daudz cilvēku tiek katru dienu stacionēti un pacientu plūsma ir nepārtraukta. Slimo cilvēku skaits strauji pieaug un diemžēl nav vērojama pozitīva tendence, lai mēs teiktu, ka varam nākotnē skatīties optimistiski un reāli cerēt, ka pacientu skaits samazināsies. Ir krīzes situācija, jo visa plānveida medicīniskā palīdzība ir apturēta, un visi resursi tiek virzīti tieši Covid-19 pacientu ārstēšanā,” stāsta virsārsts.

 Patlaban P.Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā tiek meklēti dažādi risinājumi, saskaroties ar arvien kritiskāku mediķu trūkumu, darbiniekiem esot pašizolācijā vai karantīnā.

“Pārprofilējot citu nodaļu darbību, kuras līdz šim vairāk bija orientētas uz plānveida palīdzību citu slimību ārstniecībā, esam papildinājuši mūsu karantīnas nodaļu mediķu rindas. Tomēr tas pilnībā problēmu neatrisina, jo darbinieki arī slimo, tādēļ mediķu trūkums šobrīd ir vērā ņemams. Mēs aicinām pie sevis arī darbiniekus no reģioniem, tomēr ārstniecības personāla resurss nav bezizmēra. Meklējam visdažādākos veidus, kā piesaistīt medicīnas darbiniekus, gan studentus, gan cilvēkus, kas agrāk ir strādājuši veselības aprūpē un ir gatavi atgriezties. Tā kā šis ir ļoti lielu izaicinājumu laiks.”

Prognozējot tuvāko nākotni, jaunais ārsts nav optimistisks. “Ja tendence turpināsies tāda pat kā līdz šim, tad pieaugs to pacientu skaits, kuri tiek stacionēti, un kādā brīdī lielākā daļa nodaļu būs pārvērtušās par Covid-19 nodaļām, bet mēs strādāsim tikai ar vienu šo slimību. Protams, pārējās nemazināsies un arī saglabāsies, turklāt, nesaņemot nepieciešamo plānveida palīdzību, arī citu slimību pacienti var kļūt par akūtiem slimniekiem. Tātad citu slimību ārstniecība būs ļoti apgrūtināta, noteikti kritīsies ārstēšanas kvalitāte, un diemžēl mēs nonāksim punktā, kad būs jāšķiro pacienti, kuriem mēs varam, bet kuriem nevaram sniegt palīdzību, tādēļ noteikti palielināsies arī cilvēku mirstība,” ieskicē mediķis. Kārlis Rācenis aicina ikvienu svētku laikā ievērot pašu svarīgāko – nepulcēties, nedrūzmēties un palikt mājās, jo vīruss izplatās strauji, neatkarīgi no tā, vai cilvēki tam tic, vai nē.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu