Pret rītiem, pret vakariem • IR.lv

Pret rītiem, pret vakariem

Krauklis senatnē bija vadošais «ārsts» pret daudzām vainām: asiņošanu, sirdsklauvēm, sāpēm un drudzi. Lai kas kaitēja, bez kraukļa neiztikt
Laura Dumbere

Ziemassvētki un Jaungada nakts senāk latviešiem bija aktīvas buršanās laiks, kas neaprobežojās tikai ar kaķa svēršanu un brūtgānu noredzēšanu sapnī. Izrādās, mums ir viena no lielākajām buramvārdu kolekcijām Eiropā

Pret rītiem, pret vakariem, pret tukšajiem ziemeļiem. Melns krauklis skrej pa jūru, skrējējs skrej pakaļ. Mīļā Laima, ņem to slotu un atslauki viņu atpakaļ… Ar šiem vārdiem lugā Skroderdienas Silmačos miesās raženā Tomuļmāte ārstē kārnās pīpmanes Bebu mātes briesmīgās galvassāpes. Interesanti, vai Rūdolfs Blaumanis šos vārdus pa jokam pats sagudrojis vai tomēr citējis ko autentisku? 

Filoloģijas doktors un buramvārdu pētnieks Aigars Lielbārdis teic, ka Tomuļmātes runa izklausās tuva īstiem buramvārdiem. Melnais krauklis un jūra, Laima un Māra, slota vai spalva, ar ko tiek slaucīts, — tie ir neaizstājami elementi senākajos buramvārdos. Krauklis senatnē bija vadošais «ārsts» pret daudzām vainām: asiņošanu, sirdsklauvēm, sāpēm un drudzi. Lai kas kaitēja, bez kraukļa neiztikt.

LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts nupat izdevis Aigara Lielbārža grāmatu 150. kolekcija. Buramvārdi. Lielbārdis raganas, burvjus un buramvārdus pēta vairāk nekā desmit gadus.

Pūtēju un vārdotāju tauta

Tādi mēs, latvieši, esam. Latviešu folkloras krājumā apkopots vairāk nekā 54 000 buramvārdu vienību — viens no lielākajiem krājumiem Eiropā! Lielbārdis uzskata, ka tam ir divi iemesli. Pirmkārt, latviešu folkloras vācēji kopš 19. gadsimta vidus līdz pat mūsdienām buramvārdus uzskatījuši par daļu no folkloras mantojuma un tos pierakstījuši, līdzīgi dainām un teikām. Tie nav atstāti novārtā kā nevērtīgas sēnalas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu