Diena, kad viss izdodas • IR.lv

Diena, kad viss izdodas

Mārtiņš Grauds. Foto no personīgā arhīva
Ieva Puķe

«Kā svaiga gaisa malks» — režisors Mārtiņš Grauds šoruden ticis pie trim kino pirmizrādēm īsā laika intervālā. Seriāls, operas tapšanas fiksācija Somijā un vēl dokumentālā filma

Nāc, apsēdies, es parādīšu! — Mārtiņš Grauds savās mājās viesmīlīgi pamāj uz krēslu pie datora, pats paliekot drošā attālumā. Četru minūšu melnbaltā video ataust tveicīga vasaras diena. Laimīgi dažādu paaudžu atpūtnieki pie upes. Ķermeņu un ūdens ņirba saplūst ar dziedātājas Mišelas Gurevičas zemo balsi. 

Graudu un Gureviču, kas pazīstama arī ar pseidonīmu Chinawoman, pirms dažiem gadiem kādā pasākumā Rīgā sapazīstināja režisors Juris Poškus, kurš vienu Kanādā dzimušās mūziķes kompozīciju bija izvēlējies par tituldziesmu savai filmai Kolka Cool. «Nopļāpājām gandrīz visu nakti. Izteicu vēlēšanos uztaisīt kādai no viņas dziesmām video, aizsūtīju apskatīties materiālu no dokumentālās filmas par etnodžezu,» atceras Grauds. «Viņa uzradās pēc trim mēnešiem. Teica, ka ar divām dziesmām varētu pastrādāt. Liekas, Show Me the Face mums ar operatoru Uldi Janci un montāžas režisoru Andri Grantu patiešām ir izdevies!» 

Grauds gan nepalielās, ka viņa filmētā Show Me the Face versija, kas tapusi pie Skuļankas ezera Kišiņevā, YouTube savākusi vairāk nekā pusotru miljonu skatījumu. Toties ar gandarījumu piemin mirkli, kad Alvis Hermanis, griežoties dziesmas video rullītim, ieminējies: tas varētu būt viens no stilistiskajiem virzieniem, kādā veidot seriālu Aģentūra. «Melnbaltais ir aktieru draugs. Orsonam Velsam, protams, ir taisnība,» Mārtiņš paziņo. «Tad aktierim nav, kur sprukt, fokusā ir meistarība un tēlojums.» 

Tāpat kā jaunā JRT seriāla varoņi, arī mans sarunas biedrs ir radis pie saukļiem un definīcijām. Arī viņš daudzus gadus maizi pelnījis reklāmā. Šajā pavasarī viss apstājās. Un nekas neliecināja, ka vasara būs viens no karstākajiem darba cēlieniem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu