Basām kājām sniegā • IR.lv

Basām kājām sniegā

Margaritas slavenās, rūpīgi izkoptās frizūras un elegantie skatuves tērpi kļuva par iedvesmu tūkstošiem padomju laika sieviešu
Laura Dumbere

Latviešu estrādes mūzikas leģenda Margarita Vilcāne, pārcietusi grūtāko gadu savā mūžā, 80. dzimšanas dienu sagaida ar karalisku pašcieņu

Katru rītu, uzmetusi plecos peldmēteli, viņa basām kājām dodas pāri pagalmam uz āra dušu. Vienalga — jūlija vidus vai novembra beigas. Vienalga — saule, lietus, vējš vai sniedziņš. Noskalojusies ledainajā ūdenī, basām kājām dodas atpakaļ. Izdzer krūzi karstas un ļoti stipras melnās tējas, ko pati sauc par «savu čefīru». Tad iet karstā dušā. 

Ķermenis pamodināts, dvēsele sapurināta, un diena Upesgrīvas lauku mājā var sākties. Margarita Vilcāne aizvien ir tā pati estrādes skatuves karaliene, uz kuras koncertiem pagājušā gadsimta 60., 70. un 80. gados dabūt biļetes bija grūtāk nekā mūsdienās uz JRT izrādēm. Un viņa ir sieviete, kura pārdzīvojusi grūtāko gadu savā mūžā.

Pie ledainajām rīta peldēm viņu, pēc dabas salīgu būtni, jau sen pieradinājis vīrs Jurijs Skops. Viņiem bija vasaras mājiņa Mērsragā netālu no upes. Ik rītu Jurijs spiedzošo un vaimanājošo sievu vilcis līdzi uz upi. «Kad kritu aukstajā ūdenī, es nevis bļāvu, bet burtiski māvu! Bet sajūta pēc tam — pilnīgs kaifs,» atceras Margarita. 

Šā gada martā pēc grūtas cīņas ar vēzi Jurijs nomira uz Margaritas rokām. Viņa zaudēja savu labāko draugu, domubiedru un ceļabiedru 39 laulības gadu garumā. Vēl šī gada bilancei pierakstāmi pārbaudījumi ar pašas veselību — divi insulti, Jaungads slimnīcā un pavasaris aprūpes namā. Pamazām atgūties no pārdzīvotā palīdzējusi dēla Andra Vilcāna mīlestība un gādība, vasaras saule un pārcelšanās uz Upesgrīvas māju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu