Vairāk laipnības! • IR.lv

Vairāk laipnības!

3
Indra Majore-Dūšele. Foto no personīgā arhīva
Anda Burve-Rozīte

Psiholoģe, RSU docētāja, centra Miervidi dibinātāja Indra Majore-Dūšele smagajā krīzē saskata iespēju katram atrast miera un jēgas sajūtu no jauna

Iespējams, šī būs grūtākā ziema pēdējās desmitgadēs, pēc kuras gan gaidāms uzrāviens, jo pandēmijas izraisītā krīze nebūs mūžīga, atzīst arī Indra Majore-Dūšele. Jau nākamā gada pirmajā pusgadā tiksim pie vakcīnas. Līdztekus fiziskajai un ekonomikas veselībai cilvēkiem būs vajadzīga arī psiholoģiskā atveseļošanās no gadu ilguša stresa un bēdām. Tieši par to intervijā runā psihoterapeite. 

Viņai ir laba atbilde uz jautājumu, ko likt pretī mūsu iekšējām bažām par milzīgo nenoteiktību, nereti arī augstajām prasībām pret sevi, ko krīzē esam izvirzījuši. Īsā atbilde — cilvēcību. Pirmām kārtām pret sevi.

Lai arī Latvijas un ASV situāciju šogad nevar salīdzināt — viņiem daudz smagāk noritējusi pandēmija, un prezidenta retorika ilgstoši bijusi šķeļoša —, zināmas paralēles ar Covid-19 laika stresu tomēr varam vilkt.   ASV veiktā vispārējā sabiedrības aptauja rāda, ka šogad pirmoreiz piecdesmit gadu laikā kājām gaisā sagriezusies laimes proporcija: agrāk jutās laimīgi daudz vairāk amerikāņu nekā šā gada pirmajā pusē. Cik laimīgi vai nelaimīgi, jūsuprāt, šogad ir latvieši?
Nebūtu slikti pavaicāt, vai ne? Latvijas zinātnē šobrīd notiek interesanti pētījumi saistībā ar Covid-19, dažādi dati mums noteikti būs. Es izteikšos vairāk no praktizējoša psihologa pozīcijām. Daļa manu klientu ir latvieši ārvalstīs, kas sazinās ar mājām attālināti. Latviešiem, kas atrodas izolācijā ārvalstīs, ir vēl grūtāk nekā mums šeit. Personiskā atbalsta sistēma — ģimene, draugi, no kuriem vari sajust pleca sajūtu, veido cerīgāku fonu. Tā ir viena šī laika tēma.

Otra — protams, arī es varu sajust kopējo nomāktību. Nevar teikt, ka cilvēki jūtas ārkārtīgi laimīgi. Turklāt tagad ir citādi nekā pavasarī. Priekšā ir ziema. Tas nozīmē — tumšs, auksts, drēgns. Nav tā, ka mēs nezinātu, kā parasti ziemā mazinām negatīvo efektu, bet šī nav tāda situācija. Tagad vēl ziemas izklaides un labsajūta arī nav atļauta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu