Kā man pagāja šis gads. Sigvards Kļava • IR.lv

Kā man pagāja šis gads. Sigvards Kļava

Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Latvijas Radio korim 80. jubilejas gads sākās ar starptautisku balvu, bija saplānoti koncerti slavenākajās Eiropas koncertzālēs, taču pandēmija pārvilka visam svītru. Arī pašam diriģentam tagad ir Covid-19 pieredze

Diriģents Sigvards Kļava par aizvadītā gada norisēm izvēlas runāt filozofiski: «Acīmredzot katrai attīstībai — gan pasaules, gan cilvēciskai, gan mākslinieciskai — bija jābūt kaut kādam stoppunktam, lai rāptos no jauna. Man liekas, tam ceļam ir jābūt grūtam. Jo tikai tad, kad pēc grūta ceļa tev pieklauvējot atdara durvis, tu saproti, cik tas ir ļoti svarīgi. Kur ir rakstīts, ka var kaut ko sasniegt viegli?» 

Viņš pats šogad izgājis cauri personiskai un profesionālai ellei.

Janvārī kļuva zināms, ka Latvijas Radio koris, ko Kļava vada 28 gadus, saņēmis augstāko apbalvojumu Starptautiskās Klasiskās mūzikas balvas (ICMA) kora mūzikas ierakstu kategorijā — par Pētera Čaikovska sakrālās mūzikas albumu. 30. aprīlī vajadzēja doties uz balvu pasniegšanu Seviljā.

Viss gads korim aizritētu uz čemodāniem — ieplānotas vairāk nekā 40 koncertprogrammas! Bogota, Barselona, Nirnberga, Manheima, Monpeljē, Erevāna, Varšava, Antverpene, Amsterdamas Concertgebouw, Elizejas lauku koncertzāle Parīzē, Elbas filharmonija Hamburgā. «Ja nebūtu Covid-19, šis gads būtu kora karjerai ļoti nozīmīgs punkts,» rezumē diriģents. «Piedāvājumi ir arvien plašāki, mākslinieciskā brīvība arvien lielāka. Tā ir laba sajūta, ka nav visu laiku jādomā, kā sevi pierādīt, bet var domāt par savu klausītāju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu