Kā man pagāja šis gads. Inga Krupnova • IR.lv

Kā man pagāja šis gads. Inga Krupnova

5
Foto no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas arhīva
Gunita Nagle

Latvijas Infektoloģijas centra Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļas vadītāja gandrīz ik dienu cīnās par kāda Covid-19 pacienta dzīvību, bet novembrī viņa pati izslimoja šo slimību

Kopš pandēmijas sākuma pavasarī Ingas darba apstākļi mainījušies dramatiski. Visas sešas reanimācijas gultasvietas viņas vadītajā nodaļā gan toreiz, gan tagad aizņemtas. Taču tagad ir arī milzu spriedze, ko rada lielais pacientu skaits. Austrumu slimnīca ir galvenā, kas uzņem Covid-19 pacientus, un to skaits pēdējos divos mēnešos ir daudz lielāks nekā visos iepriekšējos pandēmijas mēnešos kopā. Decembra vidū šajā slimnīcā vienlaikus ārstējās gandrīz 300 Covid-19 pacientu, bet kopējais vīrusa pacientu skaits slimnīcās visā valstī pārsniedza 800.  «Situācija ir daudz sarežģītāka nekā pirmajā vilnī,» saka Inga. Covid-19 izplatās arī mediķu vidū. Inficējās arī Inga un viņas vīrs, kurš Austrumu slimnīcā strādā par traumatologu.

«Vispirms novembra vidū saslima vīrs. Viņu inficēja viens no kolēģiem, kam slimība bija attīstījusies bez simptomiem, un viņš nemaz nezināja, ka ir infekciozs. Tad es veicu testu, un atklājās — arī esmu inficējusies,» stāsta Inga. Runājam 10. decembrī, viņas pirmajā darba dienā pēc slimības, Inga jūtas labi. Taču slimošana nebija nekas patīkams: augsta temperatūra, stipras galvassāpes, muskuļu un acu sāpes. Kad šie simptomi pazuduši, palicis drausmīgs nespēks — tik liels, ka grūti no gultas izkāpt. «Esam laimīgi, ka tikām sveikā cauri bez pneimonijas,» par sevi un vīru saka Inga.

Atgriezusies darbā, viņa vienas dienas laikā aizmirsa par savu slimošanu. «Darba ļoti daudz, un tā kļūst aizvien vairāk,» Inga ir satraukusies, cik daudz viņas kolēģu ir inficējušies. Decembra vidū 167 Austrumu slimnīcas mediķi bija saslimuši, vēl 140 atradās karantīnā vai pašizolācijā. Tas neveido 10% no visa medicīniskā personāla, taču Inga stāsta, ka slimnīcā strādājošo mediķu slodze divkāršojusies. «Ūdens izlijis pār krūzes malām,» viņa saka.

Mierina fakts, ka tagad mediķu rīcībā ir vairāk zināšanu. «Pirmajā vilnī grābstījāmies kā pa tumsu, tagad ir tā sauktais riska faktoru saraksts,» saka Inga. Paaugstināts risks saslimt ar Covid-19 ir cilvēkiem ar lieko svaru, cukura diabētu, paaugstinātu asinsspiedienu. Tagad esot daudz skaidrāks priekšstats, kādos gadījumos pacientiem tiešām vajadzīga mākslīgā plaušu ventilācija un kādas anamnēzes gadījumā tā nepalīdz. Inga apstiprina pētījumos rakstīto, ka koronavīruss veicina mikrotrombu veidošanos. Praksē arī pārliecinājusies, ka deksametazons ir efektīvs vīrusa izraisītas pneimonijas ārstēšanā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu