Kā man pagāja šis gads. Uga Dumpis • IR.lv

Kā man pagāja šis gads. Uga Dumpis

Foto — Reinis Hofmanis
Gunita Nagle

Infektologu pandēmija padarījusi par ietekmīgu Covid-19 ekspertu, kura viedoklī ieklausās gan valdība, gan mediķi un pat Twitter pļāpātāji

Reti kurš Latvijā šogad nav dzirdējis par infektologu Ugu Dumpi. Viņš pats šo atpazīstamību uztver kā negribētu pandēmijas blakni un atzīst, ka šogad kā nekad izjutis sabiedrības spiedienu teikt vienu vai otru patiesību. Viedokļi par Dumpja teikto visbiežāk ir polarizēti — viņu vai nu atbalsta, vai noliedz. Ir gadījies arī tā, ka pārstāstā tiek mainīta infektologa teiktā būtība. «Brīžiem bail teikt jebko, cik dažādi tas var būt interpretēts,» saka Dumpis.

Jau kopš februāra, kad koronavīruss pārņēma Itāliju, infektologs mums visiem gandrīz ik dienu nepaguris skaidroja, kas ir zināms par jauno slimību un kā no tās iespējams izvairīties. Covid-19 dēļ Dumpim šogad gandrīz nav bijis brīvdienu — visas dienas vienlīdz daudz jāstrādā. «Vasara atvaļinājuma laikā gan bija nedaudz brīvāka, bet tad nodarbojos ar zinātni,» saka Dumpis.

Gluži tāpat kā pirms pandēmijas, viņš ik dienu brauc uz Stradiņa slimnīcu, kur vada Infekciju slimību un hospitālās epidemioloģijas konsultatīvo dienestu. Taču atšķirībā no iepriekšējiem gadiem daudz laika tagad pavada tiešsaistes sapulcēs. Kā Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis konsultē ierēdņus un politiķus. Taču, kā pats vairākkārt ir uzsvēris, ne viņš nosaka to, kādu stratēģiju Veselības ministrijā izstrādā un kādus lēmumus pieņem valdība.

Uz jautājumu par grūtībām Dumpis neatbild, taču atsaucas uz lūgumu pateikt, kas sagādājis gandarījumu. «Radošie risinājumi. Latvijā daudz kas izdarīts milzīgā ātrumā un ar niecīgiem resursiem, par ko esmu lepns,» viņš saka un piemin Didža Gavara vadībā izstrādāto siekalu paraugu skrīningu Covid-19 testēšanai un uzņēmumā MakIT izstrādāto lietotni Apturi Covid. Strādājot pie Covid-19 ierobežošanas, Dumpis šogad saticis daudzus apbrīnojamus cilvēkus, kas strādā ar medicīnu nesaistītās nozarēs. «Agrāk nebija ne laika, ne iespēju runāt ar tādiem cilvēkiem, bet tagad kopējā labuma dēļ sadarbojāmies, un tas rezultējās interesantās lietās — gan pētnieciskās, gan praktiskās.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu