Sliktākais garām? • IR.lv

Sliktākais garām?

Pauls Raudseps

Pandēmija ir pirmā globālā krīze, kurā visa cilvēce pārcieš tos pašus draudus

Žurnāls Time atkal piesaistījis uzmanību ar vāku. Lieliem melniem cipariem veidotam skaitlim «2020» pārvilkts sarkans krusts, un apakšā rakstīts: «Visu laiku sliktākais gads.» Tikai retais mūslaiku rietumnieks savā mūžā piedzīvojis ko smagāku un izaicinošāku, un mēs visi šobrīd karsti vēlamies, kaut būtu iespējams decembra beigās pāršķirt kalendāru un sākt no jaunas, tīras lapas.

Taču katrā mūsu individuālajā, kā arī valsts, kontinenta, pasaules vēsturē aizejošais tiks ierakstīts kā gads, kuru gribētos aizmirst, bet no kura tik viegli nespēsim tikt vaļā.

Šī ir pirmā tiešām globālā krīze, pirmais gadījums, kad visai cilvēcei nācies vienlaikus izjust tos pašus draudus. Vēl ilgi būs vismaz viens jautājums, kurš ļaus atrast kontaktu ar jebkuru cilvēku no jebkuras pasaules valsts, — kā jūs pārlaidāt pandēmiju? 

Vīrusa straujo izplatīšanos veicinājusi globalizācija, un kustības ierobežojumi izrādījušies starp efektīvākajiem līdzekļiem slimības izplatības ierobežošanai, bet vienlaikus pārrobežu kontakti kļuvuši par būtisku daļu no cīņas pret jauno slimību. Simboliski, ka rekordātrā laikā izstrādāto pirmo veiksmīgo vakcīnu pret SARS-CoV-2 radījuši imigranti — divi turku izcelsmes zinātnieki — Ugurs Sahins un viņa sieva Ozlema Tureci (Özlem Türeci) — Vācijā. Turklāt potes izstrādāšanas laikā viņi izveidoja draudzību ar sava uzņēmuma BioNTech lielā partnera, farmācijas uzņēmuma Pfizer, prezidentu, kurš ir grieķis, kas dzīvo ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu