Labas ziņas • IR.lv

Labas ziņas

Mārtiņš Staķis. Foto — Lauris Aizupietis
Māra Miķelsone, Māris Diņģelis

Gandrīz visu gadu nodzīvojuši Covid-19 draudīgajā ēnā, vēlamies atgādināt citus nozīmīgus notikumus, kas mūs uzmundrināja 2020. gadā

Cita galva
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas mainīja gandrīz 10 gadus ilgušo Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcijas varu galvaspilsētā. Vēlēšanās uzvarēja partiju apvienības Attīstībai/Par! un Progresīvo apvienotais saraksts ar 26,2% balsu. Otrā palika Saskaņa ar gandrīz 17% balsu. Kopumā domē iekļuva septiņas partijas, gandrīz divas trešdaļas domnieku ievēlēti pirmoreiz. Par Rīgas mēru ievēlēts Mārtiņš Staķis (41), kurš teica: «Mēs, jaunā Rīgas domes koalīcija, vēlēšanās startējām ar atšķirīgām programmām, bet jau no paša sākuma esam bijuši vienisprātis par to, ka Rīgā vajadzīgas pārmaiņas. Gudras, izlēmīgas un ilgtspējīgas pārmaiņas.»


Nav vienlīdzīgāku par vienlīdzīgajiem
Satversmes tiesa šogad labojusi likumu «brāķus». Par vēsturisku nosaukts lēmums: Satversmei neatbilst Darba likuma norma par tiesībām uz bērna piedzimšanas atvaļinājumu, kas pienākas tikai bērna tēvam. Tiesa atzina, ka šādas tiesības ir arī viendzimuma pāriem. 

Par Satversmei neatbilstošu normu tiesa atzina vecuma pensijas minimālo apmēru 80 eiro līmenī. Tā zaudēs spēku 2021. gada 1. jūnijā. Kopumā šogad trīs reizes tiesa lēmusi par sociālā nodrošinājuma normu neatbilstību Satversmei: trūcīgo personu ienākumu līmeņa noteikšana un pabalsta apmērs nenodarbinātām personām ar invaliditāti un senioriem.


Paldies par dzīvību!
Pēc sabiedrības plašas iesaistīšanās Latvijas varas iestādes panāca Kristīnes Misānes izdošanu sodīšanai Latvijā. Sieviete pirms tam ilgu laiku pavadīja apcietinājumā Dānijā, kur viņai par savu bērnu nolaupīšanu draudēja izdošana Dienvidāfrikai un tur — 15 gadu cietumsods. Misāne no Dienvidāfrikas bēgusi, lai glābtu bērna dzīvību, bet bērna tēvs viņu apsūdzēja par bērna nolaupīšanu, dokumentu viltošanu un citiem pārkāpumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu