Žurnāls: Latvijas zinātnieki izstrādā siekalu testu metodoloģiju Covid-19 ierobežošanai • IR.lv

Žurnāls: Latvijas zinātnieki izstrādā siekalu testu metodoloģiju Covid-19 ierobežošanai

Laboratorijas ārsta Didža Gavara vadībā tapušais zinātniskais raksts par siekalām kā testa paraugu vīrusa noteikšanai zemas izplatības apstākļos nodots izvērtēšanai starptautiskā medicīnas izdevumā. Foto — Ieva Salmane

Brīdī, kad prestižajā žurnālā The Lancet publicēts hipotētisks raksts par to, ka siekalu paraugus varētu lietot medicīnas personāla masu pārbaudēs Covid-19 diagnosticēšanai, Latvijā jau tas bija aprobēts, žurnālam Ir saka infektologs Uga Dumpis.

Žurnāls stāsta par profesora Dumpja koordinēto projektu par multidisciplināro pieeju Covid-19 un citu epidēmiju kontrolei. Pētījums ir gandrīz jau pabeigts, un E. Gulbja laboratorijas ārsta Didža Gavara vadībā tapušais zinātniskais raksts par siekalām kā testa paraugu vīrusa SARS-CoV-2 noteikšanai zemas izplatības apstākļos novembra beigās nodots izvērtēšanai kādā starptautiski citētā medicīnas izdevumā. Pašus siekalu paraugus laboratorija savāc pēc Gavara vadītās zinātnieku grupas izstrādātas metodoloģijas.

Kad vasarā tika iedarbināta valsts pētījumu programma Covid-19 seku mazināšanai, infektologa Dumpja koordinētajā projektā viens no mērķiem bija izstrādāt liela skaita cilvēku laboratorisko pārbaužu metodoloģiju. Bet E. Gulbja laboratorijā jau aprīlī sāka pētīt, kā savākt siekalu paraugus un kā tos pareizi analizēt, lai identificētu Covid-19 slimniekus.

Pierādījumu tam, ka jaunā metodoloģija ir efektīva masveida testēšanai, E. Gulbja laboratorija un Dumpja vadītās grupas zinātnieki guva septembra beigās, kad Covid-19 sāka strauji izplatīties Kuldīgā. Lai visiem pilsētas iedzīvotājiem paņemtu analīžu paraugus no aizdegunes, būtu jāorganizē vismaz 50 analīžu nodošanas vietas, kurās strādātu ap 100 mediķiem dienā, stāsta Gavars. Taču zinātnieki ar Kuldīgas domi vienojās, ka tā vietā pilsētniekiem būs iespēja brīvprātīgi nodot siekalu paraugus. Trīs dienu laikā tika savākti 3660 siekalu paraugi un Covid-19 atklāja 156 kuldīdzniekiem.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu