Drošsirde • IR.lv

Drošsirde

«Pateikšu, kas man dod spēku,» saka Malda Avramenko. «Tikai tas, ka redzu — mans darbs ir vajadzīgs. Tas ir kā spēlē — ja tā sākta, jāiet līdz galam, jābūt rezultātam. Un, kad tas ir, ir arī gandarījums.» Foto — Juris Presņikovs
Gunita Nagle

Kāpēc ir vajadzīgi romu mediatori, kas gatavi nolikt savas vieglās dienas, lai strādātu atstumto romu labā, — to skaidro Malda Avramenko, kas palīdz saviem grūtībās nonākušajiem tautiešiem Ventspilī

Ir kāds fakts, kas vieno Svjatlanu Cihanousku un Maldu Avramenko. Gan Baltkrievijas opozīcijas līdere, gan romu mediatore no Ventspils bija nominēta pilsonisko organizāciju izveidotajai balvai Eiropas Gada sievietes 2020, tikai dažādās nominācijās: Cihanouska kā Sieviete pie varas, bet Avramenko — Sieviete darbībā. Decembra sākumā kļuva zināms, ka Cihanouska ieguvusi balvu, bet nominācijā Sieviete darbībā balva pasniegta Eiropas Medmāsu asociāciju federācijai. Malda, to uzzinājusi, no sirds priecājās, ka izteikts simbolisks paldies visām Eiropas medmāsām, kas Covid-19 apzīmogotajā gadā tik daudz strādājušas. «Tas ir pareizi,» viņa saka.

Tomēr fakts, ka Malda bija starp 12 balvas pretendentēm, ir likumsakarīgs — viņa strādā to labā, kas ne tikai Latvijā, bet daudzviet pasaulē ir atstumti, sociāli neaizsargāti, pat noniecināti. Gādājot, lai romiem būtu pats nepieciešamākais cieņpilnai dzīvei, viņa panākusi, ka Ventspilī neviens romu tautības cilvēks — čigāns, kā mēs esam pieraduši teikt, — nepaliek ārpus uzmanības loka.

«Mani pazīst»

Par romu mediatoru Malda Avramenko sāka strādāt pirms trim gadiem. Toreiz Deniss Kretalovs no Kultūras ministrijas Sabiedrības integrācijas departamenta, tiekoties ar Ventspils romiem, viņu biedrības vadītājai Maldai izstāstīja — īpaša Eiropas Savienības programma vairāk nekā 20 valstīs finansē romu mediatorus, kas veido sadarbību starp ģimenēm un vietvaras institūcijām. Vai Malda nevēlas kursos apgūt vajadzīgās zināšanas un gādāt par šādu sadarbību Ventspilī? Malda, ilgi nedomājot, teica — jā!

«Aizbraucu uz Rīgu, izmācījos un sāku strādāt. Galvenais bija jautājums, kā mani uztvers pašvaldības iestādes. Piemēram, Rīgā romu mediatorei esot bijis grūts sākums,» stāsta Malda. Taču Ventspilī viņai izdevusies izcila saprašanās ar pašvaldības iestādēm, ko par būtisku priekšnosacījumu palīdzības nodrošināšanā romiem uzskata Deniss Kretalovs. Tieši mediatora māksla sastrādāties palīdz ierēdņiem izprast romu vajadzības un ieinteresēti risināt viņu problēmas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu