Krievu un ukraiņu jaunais konflikts • IR.lv

Krievu un ukraiņu jaunais konflikts

Ukrainiete Olha Habro ar dēlu un mazdēlu pusdienas sāk ar pašas gatavotu boršču. Foto — The New York Times
Marija Vareņikova un Endrū Krāmers, © The New York Times News Service

«Ukrainai atņemtas jau pārāk daudzas lietas, bet tagad viņi vēlas nozagt arī mūsu boršču?!» sūkstās ukraiņu pavārs, kas vēlas oficiāli pasludināt šo zupu par Ukrainas kultūras mantojumu

Ceļmalas kafejnīcas Borščs izkārtne ir liela sarkana biete, skaidri norādot, kas šejienes vietējiem garšo vislabāk. Apkaimē ir daudz mazdārziņu, kuros aug bietes, un arī pilsētiņas nosaukums ir Borščiva. Ņemot vērā šo mīlestību pret boršču, daudzi ukraiņi sūkstās — kāpēc daudzi ārzemnieki to uzskata par nedraudzīgās kaimiņvalsts Krievijas nacionālo ēdienu? Tas pamudinājis populāru ukraiņu pavāru iesniegt pieteikumu ANO aģentūrai UNESCO, lai tā atzītu zupu par Ukrainas kultūras mantojumu. Viņa iniciatīvu atbalsta gan Ukrainas Kultūras ministrija, gan parlaments.

«Viņi var domāt, ko vien vēlas, bet borščs ir ukraiņu zupa!» noskalda vecmāmiņa Olha Habro, kuru uzskata par vienu no labākajām boršča gatavotājām Borščivā.

Ukraiņu īpaši kareivīgo nostāju veicinājuši pēdējo gadu notikumi: Krievijas militārais atbalsts separātistiem Austrumukrainā, Krimas pussalas aneksija un Maskavas vēlme kontrolēt citas slāvu tautas Eiropā. 

Klopotenko klapatas

No malas tas izskatās pēc tāda paša konflikta kā starp arābiem un izraēliešiem, kuri strīdas par humosa izcelsmi, taču strīds par boršču ir īpaši skumjš, jo stīvēšanās notiek par tradīciju, kurai teorētiski vajadzētu apvienot abas valstis. Jo nav šaubu, ka boršču ciena gan Ukrainā, gan Krievijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu