Kapteinīši jūriņā • IR.lv

Kapteinīši jūriņā

1
Aivars Ozoliņš

Piecu partiju koalīcijai grūti lemt krīzes situācijā, taču labākas nav

Norises divās valdības partijās nupat atgādina, cik liekulīgs ir dažas ministres nu jau mēnešiem vēstītais tautai, ka epidēmiju varētu iegrožot «mēs visi kopā». Papildus tam, ka ikviens puskoka lēciens vīrusa ierobežošanai valdībai izdodas tikai pēc nedēļām ilgas ministru atrunāšanās un kaulēšanās, arī viņu pārstāvētās partijas mums atgādina, ka tām krīzes laikā svarīgākais ir naudas deķīša staipīšana, nevis kāds «visi kopā».

Kam pieder valsts? kārtējo reizi šķeļas un dalās. No partijas ir atlicis tik vien, cik trīs ministri valdībā, kuriem katram savu lobistu darba kārtība, desmit deputāti Saeimā, kuri meklējas pēc savas politiskās karjeras turpinājuma citās partijās, un 643 tūkstoši eiro valsts finansējuma gadā par vēlēšanās iegūtajiem 16 deputātu mandātiem. 60 partijas esošie un bijušie biedri svētdien sanāca uz alternatīvu sapulci un atlaida pašreizējo valdi. Atlaistie pirmdien prasīja policijai un Uzņēmumu reģistram neatzīt par likumīgu šo sapulci un savā sapulcē 12. decembrī droši vien atlaidīs atlaidējus, kuri tad varētu prasīt neatzīt arī šādu sapulci.

No partijas izslēgtā lokomotīve Artuss Kaimiņš kreņķējas, ka «drošāk ir iedot mērkaķim granātu nekā jauniem deputātiem valsts finansējumu». Tomēr precīzāk šo kautiņu raksturojis bijušais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro — tas esot «reiderisms». Latvenergo padomes atlaidējs un savējo brigādes vietā ielicējs zina drēbi. Tāpēc partijas paziņotais, ka «šis ir bīstams precedents politikas vēsturē», izklausās vismaz neinteliģenti. Vēsturē ir bijuši gan boļševiki un meņševiki, gan jakobīņi un žirondisti. Šoreiz nebūs ne giljotīnu laukumos, ne nošaušanu pagrabos. Partija pamainīs nosaukumu, kā sola it kā atlaistais partijas filozofs Atis Zakatistovs (piemēram, uz Ne naudā ir laime!), un pēc nākamajām vēlēšanām aizies vietējā populisma vēsturē.

Bet partija Par! ir atkāpusies no bargi principiālā piedraudējuma, ka «tālāka apvienības pastāvēšana būs neiespējama», ja apstiprināsies, ka kāda no tās partijām finansēta pretlikumīgi, un demisionējušā vides ministra Jura Pūces vietā virza viņa Latvijas attīstībai partijas biedru Artūru Tomu Plešu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu