5 vīrusa ieguvēji un zaudētāji • IR.lv

5 vīrusa ieguvēji un zaudētāji

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

«Covid-19 mums palīdz,» saka SAF Tehnika vadītājs Normunds Bergs — viņa kompānijas akciju vērtība Rīgas biržā pandēmijas laikā pieaugusi par vairāk nekā 70%. Bet kosmētikas ražotājam Madara pandēmijas gads vispār bijis pats veiksmīgākais visā uzņēmuma vēsturē — tie, kas iegādājās akcijas martā, novembrī kapitālu bija vairāk nekā dubultojuši. Un otrādi — Tallink akcijas novembrī varēja iepirkt par 42% lētāk nekā februārī, pat neraugoties uz ziņām, ka tepat aiz stūra jau ir vakcīna

Kā jau visā pasaulē, arī Baltijas biržās var atrast tādas kompānijas, kuru akciju vērtība pandēmijas laikā nav strauji kritusies. Dažas, tieši otrādi, ir kļuvušas dārgākas. Vai tagad ir īstais brīdis iepirkt to, kas kļuvis lētāks, cerot uz dzīves atgriešanos ierastajā gultnē nākamā gada laikā? Spriežot pēc optimisma līmeņa pasaules biržās, kur būtiski aug pat aviosabiedrību un viesnīcu operatoru akciju vērtība, daudzi investori uz šo jautājumu atbild apstiprinoši. 

Ir Nauda izvērtēja vairākas Baltijas kompānijas, kuru akciju vērtība pandēmijas laikā ir vai nu strauji kāpusi, vai kritusi.

Madara Cosmetics
Marts, minimums: 6,50 eiro
Novembris, maksimums: 15 eiro
Dividendes: kompānija akcionāriem tradicionāli maksāja apmēram 25% no peļņas. Augustā tika izmaksāts 561 tūkstotis eiro jeb aptuveni trešdaļa no 2019. gada peļņas. Par vienu akciju izmaksāti 0,15 eiro, tas ir 1% ienesīgums, salīdzinot ar maksimālo akciju cenu biržā novembrī.

Kad martā Eiropu pārņēma Covid-19 un pasaules biržās sākās drudžaina izpārdošana, arī par kosmētikas ražotāju nākotni investoriem bija lielas šaubas. Sak, ja daudzi uzņēmumi un pat veselas nozares pārtrauc darbu, pieaug bezdarbs, krītas cilvēku ienākumi, tad diezin vai kosmētika būs to produktu skaitā, bez kuriem krīzes laikā nekādi nevar iztikt. Ēdiens? Jā. Zāles? Protams! Sejas krēms un lūpukrāsa? Neizklausās pārliecinoši.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu