Pastāvēs, kas pārvērtīsies • IR.lv

Pastāvēs, kas pārvērtīsies

Kārlis Krastiņš, Prudentia vadošais partneris

Kāpēc Latvijas un Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101 atšķiras, un kas mums ar kaimiņiem tomēr līdzīgs?

Lieki atgādināt, cik ļoti Latvijā un visā pasaulē esam noguruši no Covid-19 pandēmijas. Nesenie paziņojumi par efektīvām vakcīnām dod cerības, ka šī pandēmija beigsies. Tomēr pasaulē kaut kas jau ir neatgriezeniski mainījies — pandēmija sekmējusi revolucionāras un būtiskas pārmaiņas.

Visiem uzņēmējiem darbs 2020. gadā ir milzīgs izaicinājums. Citiem tā ir cīņa par dzīvību un nāvi. Arī šī TOP101 veidošana notiek ārkārtas apstākļos, jo jāpaspēj abās valstīs izanalizēt aptuveni 700 gada pārskatu rekordīsā laikā — uzņēmumi tos varēja iesniegt līdz oktobra beigām. Un Covid-19 dēļ gada pārskatu analīzei jāpievērš trīskārša uzmanība, lai nekļūdītos ar ilgtermiņa naudas plūsmas aprēķināšanu.

Analizējot vērtīgākās Latvijas un Igaunijas TOP101 kompānijas, Covid-19 ietekme atspoguļojas divējādi. Pirmkārt, tā ir tieša — atbilstoši biržu reakcijai, jo izmantojam salīdzinošos nozaru datus par šī gada jūnija beigām. Tad biržās un ekonomikā kopumā bija jau ieplūduši daudzi triljoni likvīdas naudas dažādās valūtās no centrālo banku un valdību atbalsta darbībām. No otras puses, šie jaunākie gada pārskati ir par 2019. gadu — tātad kompāniju individuālie darbības rādītāji un pandēmijas ietekme uz tiem parādīsies tikai, veidojot TOP101 nākamgad.

Tas arī izskaidro, kāpēc topā vēl aizvien diezgan augstās vietās ir tādas kompānijas kā Tallink, airBaltic vai Infortar, kuru pamatdarbība ir starptautiskie pasažieru pārvadājumi un viesnīcu bizness — nozares, kas ļoti smagi cietušas un turpina ciest no pandēmijas. Šo kompāniju darbība 2019. gadā bija veiksmīga, un gada pārskati to arī ataino. Savukārt 2020. gadā šīs kompānijas ir saņēmušas valdību atbalstu un turpina pielāgoties krīzei, tomēr pagaidām vēl ir ļoti grūti spriest par situācijas attīstību tuvākajos mēnešos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu