Temperatūra biznesa virsotnēs • IR.lv

Temperatūra biznesa virsotnēs

Kārlis Znotiņš, Prudentia asociētais direktors

Ko svarīgu par uzņēmējdarbības vidi atklāj Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101

Kādas ir biznesa izaugsmes iespējas Latvijā? Viens no veidiem, kā atbildēt uz šo jautājumu, — palūkoties caur uzņēmumu vērtības prizmu, jo tā lielā mērā atspoguļo uzņēmējdarbības vidi valstī. Tādēļ Prudentia un Nasdaq Riga jau piecpadsmito gadu piedāvā sabiedrībai ieskatu biznesa vides virsotnē, veidojot Latvijas vērtīgāko uzņēmumu TOP101.

Šogad TOP101 uzņēmumu kopējā vērtība ir 16,4 miljardi eiro. Vai tas ir daudz? Noteikti. Vai varētu vairāk? Neapšaubāmi. To apliecina kaut vai Igaunijas rezultāts — kaimiņu TOP101 uzņēmumu vērtība ir 20,7 miljardi eiro, par 26% lielāka. Tātad Latvijas uzņēmumiem ir, kur augt. Uzņēmējiem jādomā par attīstību, valsts galvām — par saprotamas, prognozējamas un efektīvas uzņēmējdarbības vides radīšanu.

Kādēļ uzņēmumu vērtība un vērtības izaugsme ir svarīga ne tikai pašiem uzņēmumiem, bet visai sabiedrībai? Vērtības pieaugums saistīts ar augošiem peļņas rādītājiem un nākotnes potenciālu — jo vairāk augsim, jo labāk dzīvosim. Uzņēmumi attīstoties rada jaunas darbavietas, maksā lielākas algas un nodokļus, tātad veicina labklājību. 

Viens no pamatjautājumiem — kur meklēt attīstības iespējas? Nozaru griezumā šobrīd TOP101 dominē četras nozares: patēriņa preču tirdzniecība, komunālie pakalpojumi, loģistika, IT un telekomunikācijas nozares.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu