Tradīcijas irst pa vīlēm • IR.lv

Tradīcijas irst pa vīlēm

Šuvēju ateljē Huntsman galvenais drēbnieks Dario Karnera ar robotu, kas palīdz attālināti sazināties ar klientiem un veikt viņu uzmērīšanu. Foto — The New York Times
Deivids Sīgals, © The New York Times News Service

Lai izdzīvotu pandēmijas laikā, pasaulslavenā Londonas drēbnieku iela Savile Row spiesta atteikties no savas vecmodīgās stratēģijas un augstprātības

Kādas novembra dienas rītā Savile Row strādājošais drēbnieks Dario Karnera ar robota palīdzību noņēma mērus klientam, kas patiesībā atradās 8800 km attālumā. Sēžot respektablās šūšanas darbnīcas Huntsman otrajā stāvā, meistars ar pirkstu vilka pa sava klēpjdatora skārienjutīgo paliktni, tādā veidā virzot robotu apkārt klientam, kas stāvēja pie spoguļa kādā apģērbu veikalā Seulā. Dienvidkorejiešu biznesmenis varēja redzēt Karneras seju viņam priekšā noliktā planšetdatorā, kas vienlaikus kalpoja arī kā robota seja.

«Es tagad mazliet pavirzīšos,» brīdināja Karnera, pabīdot robotu dažas pēdas pa kreisi. Tādā veidā viņš savāca 20 parametrus, kas ir standarts pirmajā mēru noņemšanā. Ar to sākas uzvalka izgatavošana pēc pasūtījuma, kas parasti maksā aptuveni 6000 mārciņu (6700 eiro) un var sasniegt pat 30 tūkstošus, ja klients izvēlas īpaši dārgu audumu.

«27 un viena ceturtdaļa,» ar mērlenti rokā paziņoja drēbnieka asistents Seulā, kas vienlaikus strādā arī par tulku. 

Jaunā sistēma, kas tiek izmantota kopš septembra, būtu nederīga bez reāla cilvēka, kas pats ar savām rokām spēj noņemt klienta mērus. Jo Huntsman robots patiesībā ir diezgan primitīvs — tikai kamera un saziņas ierīce uz riteņiem. Tam nav savu roku, kur nu vēl pirkstu, kas prasmīgi tiktu galā ar mērlenti. Tātad šis robots neaizstāj reāla cilvēka pieskārienus. Taču tas paglābj Karneru no ceļošanas pandēmijas laikā. Lielākā daļa Londonas drēbnieku aptuveni 70% ienākumu gūst no tā dēvētajām trunk shows modes skatēm ārvalstīs. Taču tagad, kad viņi ir iesprostoti savās darbnīcās un arī tūristu skaits Londonā ir dramatiski samazinājies, pasaulē slavenākā drēbnieku iela knapi turas pie dzīvības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu