Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Miljardi par drošību. Vācu biotehnoloģiju firma BioNTech un amerikāņu Pfizer, kas pirmie izstrādājuši vakcīnu pret koronavīrusu, nākamgad visā pasaulē varētu iekasēt 13—14 miljardus ASV dolāru, lēš analītiķi. Divu ampulu (pilns vakcinēšanās kurss) ražošana izmaksā aptuveni 15 dolārus, bet, piemēram, ASV valdība jau pasūtījusi 100 miljonus devu, par katrām divām ampulām samaksājot 39 dolārus. BioNTech vadītājs Ugurs Sahins prognozē, ka vakcīna pasargās no inficēšanās vismaz gadu: «Iespējams, pēc tam būs jāveic atkārtota imunizācija.»


Aplauztie spārni. 
Pirmos zaudējumus savas pastāvēšanas laikā piedzīvojusi 1985. gadā dibinātā aviosabiedrība Emirates. Vācu Lufthansa prognozē, ka 2021. gadā būs iespējams atgūt tikai 50% no pirmskrīzes pasažieru apjoma. Tā spējusi vienoties ar arodbiedrībām, ka darbinieki nesaņems ikgada prēmijas un piemaksu par darbu svētku dienās. Savukārt Nīderlandes KLM piloti piekrituši algu iesaldēšanai, kas bija priekšnoteikums, lai lidsabiedrība varētu saņemt jaunu 3,4 miljardu eiro palīdzību no valsts.


Vientuļnieki atver makus. 
Ķīniešu interneta tirdzniecības platforma Alibaba tā dēvētajā kibervientuļnieku dienā 11. novembrī, kas ir ironisks pretstats Valentīna dienai, sasniegusi jaunu apgrozījuma rekordu — 74 miljardus ASV dolāru. Īpašajā atlaižu akcijā piedalījās 250 000 zīmolu no visas pasaules. Daudzi tagad steidz izmantot internetu, jo pandēmijas dēļ globālie mazumtirdzniecības apjomi 2020. gadā sarukuši par 2,1 triljonu ASV dolāru jeb 9,6%. «Vientuļnieku» vidū visvairāk pieprasītās preces bija iPhone, Lancôme tonālais krēms un Sharp 60 collu televizors.


Dīvaini aprēķini. 
Franču luksusa preču nams Chanel jau otro reizi 2020. gadā palielinājis cenas, lai «aizsargātu peļņas maržu», kuru apdraudot pandēmija. Jau maijā par 5—17% tika paceltas rokassomiņu un ādas aksesuāru cenas, bet oktobrī cenas pieauga vēl par 5%. Pavasarī tika prognozēts, ka pandēmijas dēļ visvairāk cietīs pārdošanas apjomi tieši luksusa preču segmentā, taču, piemēram, pēc karantīnas atcelšanas Ķīnā modes nama Dior veikali tika burtiski izpirkti tukši. Cenas 2020. gadā cēluši arī Dior, Louis Vuitton, Gucci, Prada un Ferragamo.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu