Alise intrigu pasaulē • IR.lv

Alise intrigu pasaulē

Vilis Kasims

Detektīvromānā Slepkava Alise par intrigām rūpējas Lūiss Kerols un 19. gadsimta literatūras atbalsis

Argentīniešu rakstnieka Giljermo Martinesa romāns Slepkava Alise ir tik klasisks detektīvs, ka grāmatas beigās visi ar tās noziegumiem saistītie cilvēki kārtīgi sasēžas vienā telpā, lai noklausītos loģiski savirknētu stāstu, kurš kā un kāpēc to izdarījis. Šajā stāstījumā, protams, atbalsojas gandrīz ikviena romānā pieminētā detaļa, ieskaitot tās, kuras izmeklētāju (un arī lasītāju) sākotnēji vedušas pa nepareizajiem ceļiem. Un izrādās, ka puzles gabaliņu salikšanās vienotā attēlā joprojām ir tikpat aizraujoši patīkama kā Lūisa Kerola laikā.

Kerola spēcīgā ēna

Tieši rakstnieks Lūiss Kerols, matemātiķis un Alises Brīnumzemē autors, būtībā ir romāna galvenais varonis. Lai gan visa darbība notiek mūsdienās, noziegumi ir cieši saistīti ar Lūisa Kerola brālību Oksfordā, tāpēc rakstnieka ēna krīt pār visiem grāmatas tēliem un viņu rīcības iemesliem — galvenokārt saistībā ar Kerola uzņemtajām fotogrāfijām, jo sevišķi mazgadīgo meiteņu aktiem, kas sākotnēji tiek uzskatīti par pirmā slepkavības mēģinājuma iemeslu.

Šī tēma grāmatā tiek pieminēta un pārrunāta vairākkārt, taču līdz lubenīgām klačām romāns nenolaižas. Lai cik daudz tajā tiktu apspriesti Lūisa Kerola fotomākslas iedvesmas avoti un autora patiesās attiecības ar Alises Brīnumzemē varones prototipu Alisi Lidelu, viss ir balstīts īstos pētījumos un agrāk vai vēlāk atgriežas pie romāna centrālās ass — kurš un kāpēc ir mēģinājis nogalināt jaunu atklājumu izdarījušo Kerola pētnieci, un kā ar to ir saistīti vēlākie noziegumi?

Cienīgumu romānam piešķir arī īsteni latīņamerikāniskās rindkopas, kas nereti turpinās lappusēm ilgi, bet nevienā brīdī pārmēru neapgrūtina stāstījumu — pateicoties arī Edvīna Raupa tulkojumam. Lai gan zemsvītras piezīmes latviešu izdevumā var šķist pārmērīgas un arī dažas atsauces ir pazudušas tulkojumā, raitais sižeta plūdums ir saglabāts, un Slepkava Alise arī latviski ir ievelkošs detektīvromāns, kuru viegli aizlasīties. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu