Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Vācijas kancleres Angelas Merkeles darbavietas žogā pagājušajā nedēļā ietriecās automašīna, ur kuras sāniem bija uzrakstīti grafiti «Jūs nolādētie bērnu un sirmgalvju slepkavas» un «Apturiet globalizācijas politiku». Tās vadītājs, 54 gadus vecs vīrietis, aizturēts. Šī pati automašīna kancleres biroja vārtos ietriecās jau 2014. gadā — toreiz uz tās bija sauklis «Apturiet klimata izmaiņas, kas nogalina cilvēkus». Foto — Scanpix

ASV farmācijas gigants Pfizer un vācu BioNTech pirmdien iesniedza pieteikumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā, kas 29. decembrī lems par vakcīnas drošību un efektivitāti. 12. janvārī varētu pieņemt lēmumu, vai apstiprināt arī otru vakcīnu pret koronavīrusu, ko izstrādājusi ASV farmācijas kompānija Moderna. Lielbritānija pirmo vakcīnu varētu apstiprināt jau 7. decembrī, bet ASV — 11. decembrī.

Baltkrievijā svētdien protestētāji mainīja taktiku — viņi aicināja protestētājus pret diktatora Lukašenko režīmu pulcēties grupās dažādos Minskas rajonos, lai milicija nevarētu protestētājus aizturēt. Tomēr svētdien aizturēti vairāk nekā 200 protestētāju, kas piedalījās Kaimiņu maršā. Plaši protesti notiek jau kopš 9. augusta.

Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko pagājušajā nedēļā Minskā tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un paziņoja, ka vēlas paplašināt attiecības ar Krieviju. Kremlis oktobra vidū apsolīja Baltkrievijai 1,5 miljardu dolāru aizdevumu, taču pēc tam bija atturējies atklāti paust atbalstu diktatoram. 

ASV prezidents Donalds Tramps apžēloja savu bijušo padomnieku drošības jautājumos Maiklu Flinnu, kurš Federālajam izmeklēšanas birojam bija melojis par saviem sakariem ar Krieviju. Melošana izmeklētājiem ASV ir kriminālpārkāpums. Tiesa sprieduma izsludināšanu bija atlikusi jau vairākas reizes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu