Zaudētais laiks • IR.lv

Zaudētais laiks

2
Itālijas karogs pie kādas ēkas Vertovas ciemā līdzās Bergāmo pilsētai. Ciemā dzīvo tikai aptuveni 5000 cilvēku, bet šā gada martā ar Covid-19 tur nomira vismaz 36 personas. Foto — Scanpix
Džeisons Horovics, © The New York Times News Service

Itālijas ziemeļu province Bergāmo pavasarī kļuva par nāvējošāko Covid-19 kaujas lauku Rietumu pasaulē. Žurnālistu veiktā izmeklēšana liecina, ka lielās traģēdijas pamatā ir akla sekošana kļūdainiem ieteikumiem un birokrātiskas vilcināšanās

Kad bijušais siena vedējs Franko Orlandi šā gada februāra vidū ar klepu un drudzi ieradās slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļā, ārsti secināja, ka viņam ir gripa, un aizsūtīja mājās. Pēc divām dienām 83 gadus vecais vīrietis uz slimnīcu tika atvests ātrajā palīdzībā. Viņš vairs nespēja normāli elpot.

Tobrīd Itālijā oficiāli vēl nebija reģistrēts neviens jaunā koronavīrusa saslimšanas gadījums, taču Orlandi simptomi mulsināja 55 gadus veco anestezioloģi Moniku Avogardi no Pesenti Fenaroli slimnīcas Bergāmo. Ārste neveica vīrusa testu, jo pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumiem Itālijā pieņemtās instrukcijas rekomendēja pārbaudīt tikai tos cilvēkus, kuriem bijusi tieša saistība ar vīrusa uzliesmojuma sākumpunktu — Ķīnu.

Kad ārste izjautāja, vai Orlandi ir bijuši kādi sakari ar Ķīnu, viņa sieva apstulba. Pāris reti kad devies tālāk par savu vietējo kafejnīcu Patty’s Bar. «Ķīna?!» ārste atceras Orlandi sievas reakciju. «Viņa pat nezināja, kur šī valsts atrodas kartē.»

Diemžēl ārste Avogardi nezināja, ka Covid-19 jau bija ieradies Lombardijas reģionā Ziemeļitālijā. To piecas dienas vēlāk atklāja kāda cita ārste no kaimiņu pilsētas Lodi, kura nolēma pārkāpt testu veikšanas instrukcijas. Pēc vairāku dienu rūpēšanās par Orlandi un citiem pacientiem slima sajutās arī pati anestezioloģe. Viņas slimnīca, kurai it kā vajadzēja identificēt un ārstēt slimību, patiesībā bija kļuvusi par vīrusa perēkli un paātrināja tā izplatīšanos Itālijas ekonomiski visaktīvākajā reģionā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu