Ja vien ar mēbeļu pārbīdi būtu gana... • IR.lv

Ja vien ar mēbeļu pārbīdi būtu gana…

1
Gunita Nagle

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc valstis mēģina noturēt skolas atvērtas pandēmijas laikā, — attālinātajās mācībās zūd izglītības kvalitāte

Latvijas izglītības sistēma ir kā grimstošs Titāniks, uz kura pedagogu orķestris turpina spēlēt visskaistāko mūziku! Ar šādu dramatisku salīdzinājumu Līvānu 1. vidusskolas direktors Gatis Pastars iesācis Facebook video, kurā izsmeļoši un vienlaikus atraktīvi izskaidrojis, kā turpmāk organizēs mācības ne tikai klasēs, bet arī gaiteņos un svinību zālē, jo no 30. novembra katram skolēnam ir jāatvēl vismaz trīs kvadrātmetri telpas.

Izglītības ministrijas informācija liecina, ka vairums skolu ar mēbeļu pārbīdi veiksmīgi tikušas galā — 89% skolu spēj pirmo četru klašu skolēniem nodrošināt klātienes mācības arī pēc jaunajiem valdības nosacījumiem. Savukārt 5. un 6. klašu grupā tas izdevies 60% skolu. Pārējās skolas nodrošinās mācības attālināti vai kombinēs pārmaiņus ar klātienes stundām.

Taču solu pārbīde nav pēdējais izaicinājums, ar ko skolām jātiek galā šajā pandēmijā. Lai gan bērni saslimst retāk par pieaugušajiem, kopējā Covid-19 inficēšanās līkne Latvijā iepriekšējā nedēļā turpināja pieaugt par 50%. Tāpēc premjers Krišjānis Kariņš (JV) ierosināja laist skolēnus ziemas brīvlaikā jau no 7. decembra, atsākt mācības janvārī un zaudēto laiku atstrādāt vasaras brīvlaikā. Izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) gan uzreiz iebilda, ka mācībām jāturpinās klātienē, jo strādājošie vecāki nevar veltīt laiku mājās atstātajiem bērniem. Valdības sēdē otrdien diskusijas par šo tēmu iestrēga līdz vēlai naktij, bet beigās valdība nolēma — pirmās četras klases turpinās mācības klātienē, bet 5. un 6. klase attālināti. 

Maskas un distance

Jau kopš 26. oktobra, kad beidzās rudens brīvdienas, visā Latvijā klātienē mācās tikai 1.—6. klašu skolēni, bet vecākiem bērniem mācības norit attālināti. Taču arī ārkārtējās situācijas ieviešana novembra sākumā nav apturējusi Covid-19 izplatību, tāpēc valdība lemj par jauniem ierobežojumiem. No 30. novembra skolotājiem obligāti jānēsā maskas, bet katram bērnam stundās jānodrošina vismaz trīs kvadrātmetru platība. Kāpēc tieši šāds nosacījums izvēlēts kā efektīvākais Covid-19 ierobežošanai skolās? Izpētot publiski pieejamo informāciju, Ir neatrada nevienu citu valsti, kurā būtu šāda prasība. Pārsvarā noteikts galdus izkārtot 1,5—2 metru attālumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu