Kad kļūs gaišāks? • IR.lv

Kad kļūs gaišāks?

2
Nellija Ločmele

Adventes vainagā sveces priecīgi mirdz, atgādinot par Ziemassvētku brīnuma tuvošanos, taču šīs liesmiņas noteikti nav gaisma Covid-19 tuneļa galā. Arī valdības sēžu ievilkšanās krietni pēc Panorāmas jau kļuvusi par tradīciju, kas vienlīdz skaidri apliecina gan situācijas nopietnību, gan koalīcijas muļļāšanos ar lēmumiem. Vadības sapulces, kas pārsniedz darbdienas garumu, — tā nav vis centības, bet gan pretrunu zīme. Draugi, tiešām nav labi.

Šajā žurnāla numurā intervējam amatpersonu, kas visskaidrāk katru dienu var redzēt šīs vilcināšanās smagās sekas. Tā ir NMPD direktore Liene Cipule, kuras vadītā dienesta mediķi ved uz slimnīcām pacientus, ko mājās ārstēt vairs nevar. Viņa atzīst — atšķirībā no pavasara tagad jau bijuši gadījumi, kad Covid-19 slimnieki nomirst brigādes rokās. Patiesībā tās ir arī ministru rokas, kurās šo cilvēku dzīvība izdziest, lai gan valdības sēžu virtuālajā telpā neviens, protams, netraucē diskusijas ar pirmsnāves gārdzieniem vai plaušu mākslīgā ventilatora troksni.

Cipule gan brīdina par acīmredzamo — lēmumi jau ir novēloti, tāpēc pat visstingrāko ierobežojumu ieviešana tagad vairs neizmainīs veselības sistēmas krīzi tuvāko trīs nedēļu laikā. Jo slimnīcās redzam pagātni, kuru mainīt vairs nevar, — cilvēki jau ir inficējušies un saslimuši, vīruss savu postu jau nodarījis. Jautājums ir par to, kā apturēt tālākos vīrusa posta darbus, vai arī krīze kļūs nepanesami dziļa. It kā nav grūti to apjēgt. Varbūt valdības sēdes jārīko tikai dienas gaišajā laikā, ja ilgajās apspriedēs naktī pietrūkst saprāta gaismas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu