Dzeja pāri visam • IR.lv

Dzeja pāri visam

Ojāra Vācieša Literārās prēmijas 2020 laureāts dzejnieks un tulkotājs Jānis Hvoinskis. Foto — Carnikavas novada dome
Marija Leskavniece

Pirmo reizi balvas pasniegšanas vēsturē Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā šogad saņēma divi laureāti. Jānis Hvoinskis par krājumu Mūza no pilsētas N un Inga Pizāne par grāmatu Siena, ko nosiltināt. Ko dzejniekiem nozīmē prestižās prēmijas saņemšana?

Piezīmju klade un rakstāmais. Jānis Hvoinskis

Ko svarīgu gribat pateikt krājumā Mūza no pilsētas N?
Rakstot dzejoļus, nebija domu kādam kaut ko teikt. Vēlme pierakstīt paņem savā varā, nav iespēju izrādīt pretestību. Jebkurā brīdī un diennakts laikā jābūt gatavam, vienmēr klāt ir piezīmju klade un rakstāmais. Kad dzejoļi ilgāku laiku ir stāvējuši, laboti un atkal atlaboti atpakaļ, var saskatīt to kopējo vēstījumu. 

Krājuma dzejoļi ir par cilvēka dzīvi, kas visuma mērogā ir mazs nogrieznis, par tā gala punktiem — piedzimšanu un miršanu — un par visu, kas notiek starp šiem diviem punktiem. Ir vēroti dažādi cilvēki, aprakstītas jūtas: mīlestība, greizsirdība, naids, fiziskās, mentālās atšķirības. Visi šie ļaužu vērojumi būtībā ir savas iekšējās pasaules vērojumi, aprakstītie personāži esmu es pats. 

Brīžiem iedomājos sevi kā mīlestībā kritušu cilvēku, kurš cieš no greizsirdības, brīžiem esmu tā sieviete, kura izraisa greizsirdību, brīžiem — manas sievietes iedomātais mīļākais, kurš nodara man sāpes.

Kādas tēmas jums dzejā ir svarīgas?
Mūžīgās tēmas — mīlestība un nāve. Ap tām riņķo arī ciešanas, greizsirdība, saistībā ar nāvi — robežas šķērsošana nomirstot, neziņa, kas atrodas aiz šīs robežas, aiz šī muitas punkta, vai un kas mums palīdz šķērsot robežu starp divām pasaulēm.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu