Ķeriet zagli! • IR.lv

Ķeriet zagli!

ASV Kapitolija priekšā tiek būvēta platforma, kur 20. janvārī notiks nākamā prezidenta inaugurācija. Foto — Scanpix
Māris Diņģelis

Apsūdzot savus politiskos konkurentus rezultātu viltošanā, ASV vēlēšanu zaudētājs Donalds Tramps pats arvien vairāk izskatās pēc zagļa ar apšaubāmiem argumentiem. Viņš aizvien nav atzinis savu sakāvi, un izskatās, ka to nedarīs arī nākotnē

Pie ASV Kapitolija ēkas klaudz pneimatiskie āmuri. Priekšdarbi sākās jau pirms prezidenta vēlēšanām, un strādnieki līdz šim paspējuši uzbūvēt koka skeletu īpašai platformai, kur 20. janvārī varēs sasēdināt nākamā prezidenta inaugurācijas viesus. 

Šajā pagaidu amfiteātrī, kas tiek celts un nojaukts reizi četros gados, šoreiz cilvēku būšot ievērojami mazāk. Vēlēšanu uzvarētāja Džo Baidena komanda uzskata, ka arī svinīgajā dienā nedrīkst pārkāpt pandēmijas ierobežojumus. Lūgtie viesi tiks sasēdināti drošā attālumā cits no cita, būs jāvalkā maskas. Tām personām, kuras atradīsies vistuvāk Baidenam, iepriekš būs jāveic Covid-19 tests. Jau atceltas svinīgās pusdienas, kas parasti pēc ceremonijas notiek Kongresa Skulptūru zālē. Runā, ka netiks rīkotas arī tradicionālās balles inaugurācijas dienas vakarā. 

Svinīgās dienas organizatori brīdina, ka ierobežots būs arī to cilvēku skaits, kas no plašā parka Kapitolija priekšā klātienē varēs redzēt, kā Baidens nodod prezidenta zvērestu.

Taču ir viena problēma. Donalds Tramps aizvien nav atzinis savu sakāvi vēlēšanās un turpina apgalvot, ka uzvarējis ir tieši viņš, jo pretējā puse esot krāpusies. Kopš 3. novembra Tramps nav piedalījies publiskos pasākumos un nav atbildējis uz žurnālistu jautājumiem. Baltā nama vienīgā saziņa ar ārpasauli ir 74 gadus vecā politiķa iemīļotais tviteris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu