Cerības vēl nezaudē • IR.lv

Cerības vēl nezaudē

20
Piemiņas brīdis šā gada 21. novembrī pirms sešiem gadiem sabrukušā lielveikala Maxima vietā. Foto — LETA
Baiba Kļava

Prokuratūra jau gatavo protestu Zolitūdes lielveikala Maxima sabrukšanas lietā, bet desmitiem cietušo jāspēj īsā laikā izlasīt 1232 lapas garo spriedumu, lai izlemtu par apelācijas sūdzību iesniegšanu

Deviņus mēnešus pēc tiesas lēmuma paziņošanas Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas krimināllietā beidzot sagatavots pilnais spriedums — tajā tiesneši pamato, kādēļ par vainīgu būvniecības noteikumu pārkāpšanā un nonāvēšanā aiz neuzmanības atzīts tikai viens no deviņiem apsūdzētajiem, būvinženieris Ivars Sergets. Tiesa pēc ekspertīzēm secinājusi, ka traģēdijas cēlonis ir nepareizs kopnes apakšējā mezgla slodzes aprēķins, kā rezultātā iebruka lielveikala jumts, nogalinot 54 cilvēkus. 

Sergetam piespriests sešu gadu cietumsods, pārējie apsūdzētie pilnībā attaisnoti — projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, arhitekts Andris Kalinka, uzņēmuma Re&Re būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš, tāpat arī trīs bijušie būvvaldes darbinieki Jānis Balodis, Marika Treija un Aija Meļņikova, kā arī Maxima darbiniece Inna Šuvajeva.

Apsūdzēto attaisnošanu tiesa pamato ar prokuratūras nekvalitatīvi celtajām apsūdzībām un tālaika vājo tiesisko regulējumu būvniecības nozarē. Tomēr arī tiesas lēmumā redzama nepilnība — no Sergeta nolemts piedzīt 5,4 miljonus eiro par labu cietušajiem, taču viņam šādu līdzekļu nav. Jautāts par iespējām reāli piedzīt šo summu, tiesnesis Erlens Ernstsons preses konferencē pavēstīja, ka šis jautājums vairs nav tiesas kompetencē.

Prokurori iepazīstas ar pilno sprieduma tekstu un gatavo protestu, bet pagaidām nevēlas ielaisties diskusijās par savu juridisko argumentāciju, iekams tā nav galīgi noformulēta. Jau pavasarī lietas prokurori Ir atklāja, ka tiesas pārmetumiem par nekvalitatīvi paveiktu darbu nepiekrīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu