Politiskās ģimenes lietas • IR.lv

Politiskās ģimenes lietas

Edgars Jaunups. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Edgars Jaunups uzsver, ka viena no viņa «lielākajām kvalitātēm» ir spēja piesaistīt sponsoru naudu: «Es to vienmēr esmu darījis!»

Turpina vērsties plašumā skandāls, ko 5. novembrī Māris Mičerevskis iesāka ar videopaziņojumu par izstāšanos no partijas Latvijas attīstībai. 10. novembrī Mičerevskis publiskoja saraksti, kurā vides ministrs Juris Pūce bija mēģinājis viņu pierunāt izkārtot ministram Rīgas pašvaldības autostāvvietu caurlaidi. Pūce par to sapinās melos un 12. novembrī atkāpās no amata. Vēl pēc divām dienām Mičerevskis pavēstīja, ka partijas vadītāji sadalot sponsoru naudu biedriem, kuri to ziedojot partijai. KNAB ir sācis pārbaudi.

Pirms divām nedēļām žurnāls Ir sarunājās ar šo skandālu pirmcēloni Mičerevski. Pirms nedēļas — ar viņa pirmo upuri Pūci. Šķita loģiski, ka jādod vārds arī Edgaram Jaunupam, kuru Mičerevskis sarunā ar Ir raksturoja kā intrigantu un shēmotāju, bet Pūce slavēja kā ļoti spējīgu organizētāju. Jaunups uzreiz piekrita intervijai, un sestdien, 21. novembrī, ar viņu pusotru stundu sarunājāmies tiešsaistē.

Jaunups kategoriski noraida Mičerevska stāstīto žurnālam Ir, ka esot bijis plāns «ņemt nost» premjerministru Krišjāni Kariņu un taisīt «kaut ko jaunu». Viņaprāt, šāds plāns būtu idiotisks, jo «Latvijas sabiedrība nekad nav piedevusi valdību gāšanu krīzēs», un partijai, kura to darītu, tas būtu «drošs ceļš uz politisko aizmirstību». Toties viņš esot dzirdējis, ka Kariņam pašam esot bijis plāns, «ka ir nobijies, noguris un gribētu atkāpties», taču arī tam viņš neticot, kaut gan Jaunā konservatīvā partija «provocē valdību ar dažādiem budžeta priekšlikumiem».

Savukārt ar LA balsīm valdība varēšot rēķināties pat tad, «ja apvienība nepaliks kopā nākotnē kā politiska ģimene». Bet vai Par! atbalstīs LA biedru Artūru Tomu Plešu vides ministra amatā, par ko lemšanu ir atlikusi? «Neesmu drošs,» Jaunups bilst. Viņaprāt, pašreizējais politiskais konteksts liekot meklēt kandidātu ārpus partijām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu