Spilgtas atmiņas par padomju realitāti • IR.lv

Spilgtas atmiņas par padomju realitāti

Alfrēds Stinkuls. Mati sarkanā vējā. Patiesa teiksma. Kultūras menedžmenta centrs Lauska, 2020.
Ineta Lipša

Šopavasar izdotajās Alfrēda Stinkula atmiņās par dzīvi padomju Latvijā aptverts laiks no 60. gadu beigām, kad viņš mācās Anrī Barbisa 11. vidusskolas (Franču liceja) pēdējā klasē, līdz 1986. gadam, kad, apprecoties ar ārzemju latvieti Māru Strautmani, īstenojas gadiem kaldinātais plāns par tikšanu ārā no padomju valsts un pilsonības. Šī grāmata ir 1988. gadā Stokholmā izdotās apceres Īkšķojot pa Latviju. Ceļojumu piezīmes turpinājums. 

Jūrmalnieks Kaspars Aleksandrs Irbe (1906—1996) savā privātajā dienasgrāmatā 1969. gada 14. augustā atzīmējis: «Stacijas atejā redzēju glītam jauneklim ar gariem melniem matiem uz dzim. locekļa ietetovētu «Саша». Prasīja, par ko es smejoties? Laukā to gaidīja meitene. Ielās redzami bieži ķēmīgi tērpti jaunieši ar bārdām utt. Rīgā redzēju meiteni un 2 puikas tērpušos puķainās sārtas krāsas biksēs. Vienam bija kupla bārda un dīvaina maza cepurīte. Tie laikam mēģina atdarināt ārzemju hipijus.»1

Tas ir pirmais ieraksts, kurā viņš piefiksējis garmatainus jaunekļus Rīgas publiskajā telpā, jauno vīriešu atšķirīgo izskatu uztverdams kā ķēmību («garās pinkas, bārdas, dīvaini spilgtas krāsas, rožaini, puķaini tērpi, uz tievajiem stilbiem uzspīlētas bikses»2). Gadu vēlāk Irbe atzīmē, ka redzējis «vienu no mūsu īstajiem hipijiem» — garu jaunekli ar blondiem matiem līdz pat pleciem, kuram mugurā bijusi puķaina, it kā mēbeļdrānas blūze un tādas pašas citas krāsas bikses.3 Iespējams, tas teikts tieši par grāmatas autoru Alfrēdu Stinkulu vai kādu no viņa domubiedriem. 

1970. gada 11. septembrī Stinkulu kopā ar draugu Vilni Veski uz ielas aizturēja privātā tērpti sabiedriskās kārtības sargi un aizveda uz Milicijas pārvaldi, lai pazemotu, abiem garos matus vardarbīgi noskujot. Nākamos 16 gadus pēc šī notikuma Alfrēds padomju īstenību izturēja, izveidojot savu alternatīvo realitāti, ko balstīja uz vairākām ikdienas praksēm. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu