Ik teikums pārdomāts • IR.lv

Ik teikums pārdomāts

«Ar pētniecības un kritikas palīdzību arī ir iespējams vienas literārās parādības izvirzīt centrā, citas atstāt perifērijā. Literatūras procesa apskatnieku atbildība ir nepazaudēt kopskatu un izcelt būtisko,» uzsver literatūrzinātniece Zanda Gūtmane. Foto — Kristaps Kalns
Jana Egle

Ar Zandu Gūtmani sarunājas Jana Egle

Zanda Gūtmane (1969) ir filoloģijas doktore, Liepājas Universitātes profesore, Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne. Līdztekus akadēmiskajam darbam regulāri publicē recenzijas par jaunāko prozu. Arī pētniecībā pievērsusies prozai — literāro paradigmu, sociāli politisko apstākļu un salīdzinošā Baltijas kontekstā. Monogrāfijas Totalitārisma traumu izpausmes Baltijas prozā (2019) autore.

Jana Egle (1963) ir proziste, publicējas kultūras periodikā un kopkrājumos, tulko bērnu literatūru no lietuviešu valodas. Izdevusi dzejas grāmatu Dzirdēt noklusēto (2002). Saņēmusi Prozas lasījumu žūrijas galveno balvu (2015). Latvijas Literatūras gada balva par stāstu krājumu Gaismā (2016), sarakstījusi stāstu krājumus Svešie jeb Miļeņkij ti moj (2018) un Dzimšanas diena (2020).

 

Literatūrzinātniece Zanda Gūtmane ir dzimusi liepājniece, dzīvo jūras, vēju un rokmūzikas apdvestajā pilsētā Latvijas rietumos, kur akadēmiskajā un kultūras vidē izveidojusies par nopietnu autoritāti. Februārī zinātniecei piešķirts Gada liepājnieka goda nosaukums. Sistemātiska un neatlaidīga, godprātīga un saskarsmē sirsnīga — tā par Zandu izsakās Liepājas Universitātes studenti un kolēģi. Viņas izsvērtais viedoklis ir svarīgs, arī analizējot mūsdienu latviešu prozas parādības. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu