Baltkrievijas opozīcijas līdere: Lukašenko ir toksisks visur • IR.lv

Baltkrievijas opozīcijas līdere: Lukašenko ir toksisks visur

Svjatlana Cihanouska. Foto: Reinis Hofmanis

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska 13. novembrī Rīgā tikās ar valsts vadītājiem un teica uzrunu Rīgas konferencē. Tās pašas dienas vakarā Cihanouska paziņoja, ka veidos Tautas tribunālu, kas vāks pierādījumus par režīma noziegumiem. Viņa ir pārliecināta, ka Aleksandra Lukašenko laiks ir beidzies. Ir sarunājās ar Cihanousku Latvijas Ārlietu ministrijā.

Baltkrievijas opozicionāre kopš vasaras beigām dzīvo Lietuvā, kas viņai devusi patvērumu no Lukašenko režīma. Cihanouska Ir teic, ka viņu satriec, “cik cinisks un nežēlīgs var būt cilvēks cīņā par varu. Es to nespēju aptvert. Varbūt esmu naiva. Pirmajos mēnešos vispār ticēju, ka ir taču tik vienkārši pateikt — esmu jūs sadzirdējis, sarīkosim vēl vienas vēlēšanas”.

Lai arī vara ir piedraudējusi protestētājiem izmantot kaujas ieročus, Cihanouska teic, ka baltkrievi principiāli turas pie mierīgiem protestiem — nedrīkst uz vardarbību atbildēt ar vardarbību. Taču viņa redz arī citādu cilvēku noskaņojumu, “un akmentiņi jau lido arī manā dārzā, ka — darīsim taču kaut ko, cik ilgi var ciest šo vardarbību! Un es viņus saprotu”. Arī Cihanouskai gribas, lai kaut ko varētu izdarīt. “Taču, līdzko baltkrievi dos jebkādu ieganstu Lukašenko attaisnot vardarbību, viņš noteikti izmantos situāciju.”

Baltkrievu opozicionāre uzskata, ka jāsāk izmantot ekonomiskās sankcijas pret Lukašenko režīmu: “Katra valsts to var darīt nacionālajā līmenī, taču var arī pieteikt Eiropas Savienībā. Tāpēc no Latvijas gaidām mūsu interešu lobēšanu — jo jūs patiesi pārdzīvojat par situāciju Baltkrievijā.”

Viņa arī teic, ka Latvija ļoti aktīvi virza jautājumu par hokeja pasaules čempionātu — Latvijas valdība uzstāj, ka “nevar čempionātu rīkot valstī, kurā piekauj un izvaro tautu”.

Cik ilgi baltkrievi gatavi protestēt pret Lukašenko, viņa negrib zīlēt, bet ir skaidrs, ka baltkrievi cīnīsies, varbūt cīņas veids mainīsies, bet protesta kustība tik un tā neizzudīs. “Viss, Lukašenko politiski jau ir neaktuāls, to saprot pat viņa tuvākie draugi. Viņš ir toksisks visur — viņam vienkārši nevar spiest roku. Skaidrs, ka ir gals, tas ir tikai laika jautājums. Nelikšu likmes, vienkārši pateikšu — mēs gribam, lai tas notiktu tuvākajā laikā.”

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Ja vēlaties abonēt žurnālu Ir, spiediet šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu