Cepļa atdzimšana • IR.lv

Cepļa atdzimšana

Lielupes krastā mūziķis iecerējis izveidot laivu piestātni, lai Igo mūzikas un mākslas centrā varētu ierasties arī pa upi. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Gadsimtu vecās, pamestās industriālās ēkās Lielupes krastā mūziķis Igo veido brīnišķīgu mūzikas un mākslas centru. Viņš uzskata — latviešiem dzimtenes mīlestība izpaužas radot

Igo mūzikas un mākslas centrā Ceplis, kas atrodas Mežotnes novadā, dziedātājs mūs sagaida pie ugunskura. Piemet malkas pagales un, rokas sabāzis siltā parķī, klausās savas dziesmas Solis, atspēriens pirmatskaņojumu Latvijas Radio. Tiekamies Lāčplēša dienā, un dziesma pie ugunskura neviļus atgādina par dziesmoto revolūciju. Toreiz Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperā Lāčplēsis, dziedot vārdus «Celies, sastingusī alka! Mosties, cerība, no miega!», Igo cēla mūs kājās un lika mosties nacionālajai pašapziņai. Viņš neapšaubāmi bija viens no tiem cilvēkiem, kurš ar savu spēcīgo balsi ieskandināja trešo Atmodu. 1989. gadā ar grupu Remix dziesmā … pie Laika Igo izdziedāja toreiz tik svarīgos vārdus: «Brīvību Tēvzemei nelūdzam — pieprasām!» Par to atgādina arī šoruden izdotais Remix albuma … pie Laika kompaktdisks.

Ļāvis noklausīties savu jaunāko dziesmu, Igo ved ekskursijā pa Cepli. Trīs vecās, ilgu laiku pamestās, bet pēdējo divu gadu laikā ar milzu joni atdzīvinātās ražotnes ēkas ļauj iepazīt vērienu, ar kādu strādā Igo. Viņš zīmē, veido grafikas, rada dizainu interjera priekšmetiem, raksta dzejoļus un muzicē. Ceplī jau ir rīkojis mākslinieku plenērus, un atstātie mākslas darbi industriālo vidi pārvērtuši galerijā. Izejot cauri centra ēkām, var gandrīz vai fiziski just, kāds milzu spēks ir radošumam. Igo ir tāds spēks.

«Foršais spoks»

Igo, īstajā vārdā Rodrigo Fomins, man vienmēr ir asociējies ar 80. gadu Liepājas roku — vīrišķīgu, aukainu, nevaldāmu. Dzimis Liepājā, dziedājis Līvos. Tāpēc vasarā laivu braucienā pa Lielupi biju pārsteigta, uzzinot, ka no upes redzamo kaļķu dedzinātavu nopircis Igo. Kāds viņam sakars ar Zemgales mālaino līdzenumu un nomelnējušu skursteni?

Igo atceras, ka pirms gadiem piecpadsmit pirmo reizi internetā pamanījis — pārdošanai izlikta kaļķu dedzinātava Mežotnes novadā. «Baigi foršais spoks,» nodomājis. Bet pirms pieciem gadiem, kopā ar draugiem Aini Zavacki un Gitu Straustiņu braucot no Jūrkalnes uz Rīgu, aizpļāpājušies, kā būtu dzīvot vecās dzirnavās vai, lūk, kaļķu dedzinātavā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu