Nav iespējams kompromiss par koncertzāles ēku Elizabetes ielā • IR.lv

Nav iespējams kompromiss par koncertzāles ēku Elizabetes ielā

2
Biroju ēka "Pasaules tirdzniecības centrs" Elizabetes ielā 2, arī bijusī LKP CK ēka. Šajā vietā varētu nākotnē tapt jaunā Rīgas koncertzāle. Foto: Paula Čurkste, LETA

Teritorija Rīgā, Elizabetes ielā 2, nav piemērota nacionālās akustiskās koncertzāles novietnei tādā apjomā, kā to iecerējusi Kultūras ministrija. Tā Baltijas arhitektūras skolu un profesūras akadēmiskajā forumā secināja Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes (RTU AF) jaunie arhitekti un mācībspēki, kas veidoja 80% no visiem foruma dalībniekiem.

Forumā tika pārbaudīti trīs iespējamie vietas attīstības scenāriji – izbūvēt koncertzāli, nojaucot esošo modernisma ēku, to daļēji saglabājot un saglabājot pilnībā. Secināts, ka šajā vietā koncertzāles projektu nevar īstenot tā, lai izbūvētu koncertzāli atbilstoši pilnai telpu programmai, iegūstot kvalitatīvu publisko ārtelpu. Telpiskās analīzes rāda, ka nepietiek vietas reprezentablam priekšlaukumam un palīgfunkcijām – autostāvvietai u.c.

Būs nepieciešams izcirst kokus Kronvalda parkā, ievērojami tiks palielināts ēkas būvapjoms.

Vēl vairāk tiks deformētas vēsturiskās vides telpiskās proporcijas, kas ir raksturīgas Rīgas vēsturiskajam centram. Netiks nodrošināta iespēja nākotnē paplašināt koncertzāles kompleksu bez tālākas parka apbūvēšanas, secināts pētījumā.

RTU AF foruma dalībnieki uzskata, ka Rīgai jāveicina vienmērīga attīstība un lietderīgi jāizmanto koncertzālei piemītošais potenciāls uzlabot un sakārtot vidi ap sevi. Elizabetes ielā 2 pilsētbūvnieciskā kvalitāte jau pašreiz ir augsta, un tur koncertzāles pienesumam būs mazāka vērtība nekā, ja ēkas izbūvei izvēlētos citas novietnes, kur pašreizējā vides kvalitāte ir zemāka, piemēram, bijušajās ostas teritorijās, piemēram Andrejsalā, kur ir valstij piederošs zemesgabals tiešā ūdensmalas tuvumā. Alternatīvas novietnes ir arī Pārdaugavā, piemēram Uzvara parkā,  kā arī pie jaunajiem akadēmiskajiem centriem vai Centrāltirgus rajonā, un tās visas atrodas arī tiešā pilsētas centra tuvumā. Nepieciešams būtu aktualizēt un pārskatīt veiktos novietņu pētījumus un analīzes, salīdzinājumā iekļaujot novietni Elizabetes ielā 2.

Latvijas izcilā mūziķu kopiena ar savām augstajām prasībām un sasniegumiem ir pelnījusi koncertzāli, kas būvēta, plānojot ilgtspējīgu attīstību un ietverot iespēju nākotnē augt un attīstīties.

Koncertzālei jākļūst par nācijas svētvietu un pašapziņas simbolu, nevis simbolu kompromisiem netālredzīgai politikai. Mums jāspēj šo ēku novērtēt, gan sēžot un klausoties izcilo mūziku, gan no attāluma pilsētvidē.

Vieta Elizabetes ielā 2 to pilnībā nenodrošina, bet tikai apdraud funkcionējoša 20. gadsimta modernisma arhitektūras piemēra eksistenci, kamēr Rīgā ir daudzas degradētas teritorijas, kas būtu vairāk sakārtojamas.

Forumā RTU AF jaunie arhitekti un mācībspēki veica pētījumu, kas sastāvēja no trim posmiem. Pirmkārt, tika analizēta pilsētbūvnieciskā situācija (pilsētplānošanas un urbānās antropoloģijas pētījums). Otrkārt, tika veiktas 73 intervijas ar mūziķiem, mūzikas menedžmentu, kultūrpolitikas veidotājiem, rīdziniekiem un piedāvātās teritorijas iemītniekiem (uzņēmējiem un iedzīvotājiem). Treškārt, veikta teritorijas pārbaude, mēģinot uzprojektēt Kultūras ministrijas piedāvātās koncertzāles programmu.

 

Akustiskās koncertzāles novietnes Elizabetes ielā 2 veica RTU Arhitektūras fakultātes 4.kursa studenti, apmaiņas programmu studenti un darba vadītāji:

prakt. doc. E.Bērziņš, doc. Dr. arh. E. Bondars, doc. Dr. arh. A.Eniņa, arh. G.Grabovskis, doc. Dr. arh., arh. I.Rukmane-Poča, arh. M.Šteinerts

Komentāri (2)

Sskaisle 16.11.2020. 10.10

LŪK – apstiprinājums manam viedoklim

NA ir kremļa un čekistu darba darītāji. Nojaukt – jo būvniekiem izdevīgi, laba peļņa, noajukšanu pamatot ar cīņu pret čekistiem un vietā uzcelt
supergrandiozu pieminekli NA patriotiskajam čekismam

Koku izciršana, pilsētas ainavas neglābjama iznīcināšana – patriotiem un čekistiem tā nav problēma, ā – nē – čekisti tā nedarīja – baidījās ķerties klāt latviešu kultūrvērtībām, no kā nebaidās patrioti

Starp citu – es nezinu, cik maksā autosstāvvieta laukumā pie LNB un vai tā ir visiem poieejama , bet – kopš to uzcēla – t.i. noasfaletēja diezgan palšu teritoriju – tā allaž stāv tukša vai pustukša. Es diezgan bieži nūjou rītos un pēcpusdienās tai garām – tur stāv tukši milzu noasfaltēti laukumi – varbūt nepieder LNB? Nezinu

Tāpat- Uzvaras bulv un Raņķa dambis – milzu palatības tukšas , kamēr sētās un pagalmos, cilvēki spiesti iet pa zalājiem, jo celiņos stāv mašīnas

Kaut ko tie plānotāji un likumdevēji nav izplānojuši un sakārtojuši – jo var taču cirst un zāgēt – atbildība nekāda

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 17.11.2020. 06.24

Jā un vēl interesanti , ka šis – valdības=oligarhu un būvnieku interešu objekts tiek virzīts ar tādu “profesionāļu” atbalstu, kuri ir bijuši un varbūt patiesībā joprojām ir čekas maisos.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu