Malēniešu resurss • IR.lv

Malēniešu resurss

Ingars Ūdris, Cewood valdes priekšsēdētājs. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Jaunlaicene ir pasaules malēniešu pulcēšanās centrs un nu jau vairākus gadus arī nozīmīgs pasaules būvmateriālu ražošanas centrs — te ražotās Cewood ēveļskaidu plātnes ceļo uz 25 pasaules valstīm. Taču uzņēmuma mērķis ir vēl ambiciozāks: iekļūt ražotāju pirmajā trijniekā pasaules līmenī!

Malēnieši ir jautras dabas ļaudis. Priecājas, ja izdodas izgriezt pogas citiem, un labprāt pasmejas par savām ačgārnībām. Zināmais nostāsts par malēniešiem, kuri uzcēla māju bez logiem un tad ķēra gaismu cepurēs, lai nestu to istabās, ir ne tikai par amizantu naivumu, bet arī par drosmi darīt citādi.

Malēniešu resurss — neordināras (ačgārnas) idejas un spītīga neatlaidība — Cewood vadībai un īpašniekiem, it īpaši rūpnīcas pirmajos gados, bija ļoti noderīgs. Piecu miljonu investīcija uzņēmuma izveidē un tālejoši nodomi nebūt nebruģēja drošu ceļu uz panākumiem.

Iepriekš ēveļskaidu plātnes jeb fibrolītu 50 gadus ražoja Jelgavā. Bija tradīcijas, pieredze, labi speciālisti un saglabātas iekārtas. Jaunie īpašnieki tās varēja nodot metāllūžņos, zaudēt vēl vienu rūpniecības nozari, bet īpašniekiem būtu vismaz zīle rokā. Viņi tomēr izvēlējās medni kokā. Uzbūvēja ražošanas ēkas Jaunlaicenē, kur uzstādīja veco Jelgavas līniju, piešķirot tai otro jaunību.

Izkāpt no sarkanās zonas

Ēveļskaidu plātņu ražošana ir specifiska, Cewood ir vienīgā šāda rūpnīca Baltijā, bet Eiropā tās ir uz abu roku pirkstiem saskaitāmas. Plātnes ir labs, interesants būvmateriāls, taču dārgs salīdzinājumā ar sintētiskajiem aizvietotājiem. Un, ja reiz Jelgavas rūpnīcu neizdevās noturēt pie dzīvības, kādas garantijas, ka, pārvedot ražotni uz Jaunlaiceni, veiksies labāk? Vai neizskatās pēc mēģinājuma cepurēs nest gaismu mājās? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu