Nacionālā kinobalva forsmažora laikā • IR.lv

Nacionālā kinobalva forsmažora laikā

Kadrs no dokumentālās filmas Klātbūtne — intīma vēstījuma par vairāku sieviešu gaidību laiku
Kristīne Simsone

Lielā Kristapa filmu skates tiešsaistē — ko nepalaist garām?

Šāgada nacionālās kinobalvas moto, reaģējot uz pandēmijas realitāti, ir «Lielais Kristaps pārdzīvo». Ņemot vērā atkārtotu ārkārtējās situācijas ieviešanu valstī, nepilnu nedēļu pirms pasākuma Lielā Kristapa organizatori ir saskārušies ar ne vienu vien izaicinājumu, mēģinot īsu brīdi pirms norises sākuma pārorientēt daļu kinodarbu skatīšanai mazajos ekrānos. 

Atceļot visus klātienes seansus, kuros, kā ierasts, tiktu izrādītas balvai nominētās filmas un svinētas citu pašmāju filmu pirmizrādes, Lielā Kristapa programma no 12. līdz 15. novembrim (lai arī ar dažām korekcijām saturā) būs pieredzama tiešsaistē — portālā Filmas.lv un citās straumēšanas platformās, kur skatāmi daži no programmā iekļautajiem kinodarbiem. Latvijas Televīzijā, kā allaž, tiks translēta balvu pasniegšana pasākuma noslēgumā.

Dokumentālistu spēks

Starp būtiskākajiem pieturas punktiem šāgada Lielā Kristapa programmā gribu izcelt Lienes Lindes un Armanda Zača dokumentālo filmu Klātbūtne — intīmu vēstījumu par vairāku sieviešu gaidību laiku, kā arī Alises Zariņas dokumentālo īsfilmu Divas strīpiņas (par tās tiešsaistes seansu Lielā Kristapa laikā raksta tapšanas brīdī vēl nav skaidras informācijas) — griezīgi skaudru, tomēr vēstījuma ziņā ārkārtīgi vērtīgu darbu par vairāku sieviešu aborta pieredzēm. Lindes un Zača darbs (nominēts gan pilnmetrāžas dokumentālās filmas, gan režijas kategorijā) ļauj ielūkoties filmas varoņu iekšējā pasaulē un pārdomās par grūtniecības raisītajām izmaiņām viņu dzīvē, kā arī sajūtām par bērniņu ienākšanu pasaulē. 

Savukārt Zariņas darbs (nominēts Lielajam Kristapam studentu filmu kategorijā un godalgots arī aizvadītajā Riga IFF) aicina skatītāju empātiski ieklausīties stāstos par to, kāpēc sievietes izvēlas pārtraukt grūtniecību. Filma, kurā sieviešu stāstus kameras priekšā nolasa vairāki aktieri, uzsver šīs tēmas smagumu, kā arī cilvēcisko nepieciešamību par to runāt ar sabiedrību, it īpaši tagad, kad tepat netālu — Polijā — valdība gatavojas pieņemt necilvēcīgus abortu aizliegumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu