«Viss mainās pa dienām» • IR.lv

«Viss mainās pa dienām»

Ilustrācija — Freepik
Baiba Kļava

Kopš oktobra sākuma Covid-19 pacientu skaits slimnīcās pieaudzis 15 reizes. Ministrija lēš, ka maksimālā kapacitāte var sasniegt 650 gultasvietas

Mājās! Ar šādu tvītu otrdienas rītā savus daudzos sekotājus iepriecināja Kristaps — Ir iepriekšējā numura vāka varonis, kurš divas nedēļas ārstējās Latvijas Infektoloģijas centrā. «Cerēju, ka pēc mums paliks divas tukšas gultas, bet nē, vienu jau tikko aizņēma,» viņš turpināja ziņojumu no Covid-19 «frontes līnijas».

Mājās palaisto slimnieku gultas tukšas nepaliek — kopš oktobra sākuma no stacionāriem izrakstīti apmēram 400 ar vīrusu salimušo, bet hospitalizēti jau vairāk nekā 700. Pēdējās sešās nedēļās ar Covid-19 mirušo skaits gandrīz divkārt pārsniedzis pandēmijas upuru kopskaitu pavasarī.

«Mēs šobrīd strādājam ārkārtējā situācijā, krīze ir iestājusies,» rezumē ārsts Aleksejs Višņakovs, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklis. Tieši Austrumu slimnīca ir galvenā Covid-19 ārstniecības iestāde, taču tās jaudas vairs nepietiek visu pacientu aprūpei, un «ir jāiesaistās prakstiski visām slimnīcām, kuras ir spējīgas», saka Višņakovs. Arī Austrumu slimnīca jau daļēji ierobežojusi citus pakalpojumus, piemēram, slēgta Pulmonoloģijas nodaļa, novirzot darbaspēku Covid-19 pacientu ārstēšanai. Ar vīrusu saslimušie tiek uzņemti arī Stradiņa slimnīcā, kas gatava vēl būtiski palielināt gultasvietu skaitu šiem pacientiem.

Pirms vīrusa jaunā uzliesmojuma maksimālais gultu skaits Covid-19 pacientiem visā valstī tika lēsts ap 250, šobrīd tas jau ir palielināts līdz 450, ieskaitot gan lielās universitāšu slimnīcas, gan klīnikas reģionos: Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Rēzeknē, Daugavpilī, Valmierā un Jēkabpilī. Maksimālā kapacitāte būtu apmēram 650 gultasvietu, intervijā Ir saka Veselības ministrijas Ārstniecības kvalitātes nodaļas vadītāja Sanita Janka. Tomēr viņa cer, ka šī maksimālā kapacitāte nebūs jāizmanto, ja cilvēki rūpīgi ievēros ārkārtējās situācijas ierobežojumus un saslimstība mazināsies. Jārēķinās, ka stacionāros ārstēšana nepieciešama aptuveni 10—15% no visiem Covid-19 inficētajiem. Dienā, kad šis raksts tiek nosūtīts tipogrāfijai, slimnīcās bija aizņemta nepilna puse no maksimālā gultu skaita — 309. Iespējams, lielākais risks varētu būt tieši personāla trūkums, jo slimība skar arī mediķus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu