Kurā kastē metīsi? • IR.lv

Kurā kastē metīsi?

Marija Leskavniece

Kļūdas, ko nepieļaut, šķirojot atkritumus

Pirmais, kam jāpievērš uzmanība, — vai šķirošana iespējama divās vai trijās grupās. Ja divās, tad atsevišķs konteiners paredzēts stiklam, otrs — vieglajam iepakojumam. Ja trijās, tad savs konteiners būs gan stiklam, gan plastmasai, gan papīram.

Kur nonāk jogurta trauciņš?

Visticamāk, kopējā atkritumu kaudzē. Ir septiņu dažādu veidu plastmasas iepakojumi. Uz katra trauciņa aizmugures atrodams tā marķējumu — trijstūri ar ciparu vidū. Lai gan pārstrādei derīgi ir visi plastmasas iepakojumu veidi (no tiem var izgatavot gan dažādus materiālus, gan ražot enerģiju), visbiežāk atkritumu apsaimniekotāji pārstrādei pieņem tikai trīs no tiem. 

Dalītās vākšanas jeb šķirošanas konteineros droši var mest iepakojumus ar atzīmi 1. Tie izgatavoti no PET jeb polietilēntereftalāta. Visbiežāk tās ir plastmasas pudeles, plastmasas burciņas un dažādi ēdiena trauciņi. Lielākā daļa apsaimniekotāju pieņem pārstrādei arī iepakojumus, kas marķēti ar 2 un 4 — gan augsta, gan zema blīvuma polietilēnu. Tātad plastmasas maisiņi, ietinamās plēves un arī sadzīves ķīmijas iepakojumi. Bet, ja konteiners paredzēts ne tikai plastmasas, bet visu veidu vieglā iepakojuma šķirošanai, tajā drīkst mest arī lielāko daļu skārdeņu un burku metāla vāciņus.

Plastmasas konteinerā nemet:
jogurta, krējuma vai margarīna trauciņus
plastmasas eļļas pudeles
rotaļlietas
saimniecības preces, sadzīves priekšmetus
čipsu pakas
vienreizlietojamos traukus
lielāko daļu maizes iepakojumu, ja vien uz tā nav norādīts, ka materiāls piemērots šķirošanai
aizsietu atkritumu maisiņu, jo šķirošanas punktā to nevērs vaļā, iemetot kopējā kaudzē

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu