Valsts, kas uzvarējusi cīņā pret pārtikas atkritumiem • IR.lv

Valsts, kas uzvarējusi cīņā pret pārtikas atkritumiem

Korejiešu banchan — dažādas piedevas, kas papildina vienu galveno ēdienu

Atšķirībā no citām valstīm, kur maltīte parasti ir viens ēdiens, korejiešu galda kultūras pamats ir banchan — dažādas piedevas, kas papildina vienu galveno ēdienu. «Tas rada daudz pārpalikumu,» interneta izdevumam Huffington Post stāsta Kims Mihva, kas vada zero waste kustības tīklu Dienvidkorejā. Pagājušā gadsimta 90. gados, kad viņa valstī palielinājās dzīves līmenis un vienlaikus daudz vairāk cilvēku izvēlējās dzīvot vienatnē, ievērojami palielinājās arī pārtikas atkritumu daudzums. Tādās lielās pilsētās kā Seula izgāztuves bija pārpildītas un trūka vietas jaunu atkritumu glabātavu ierīkošanai.

«Mēs sākām lobēt valdību, mudinot uz radikālu risinājumu,» atceras Kims. Viņš bija viens no aktīvistiem, kas atbalstīja jauno principu «maksā par izmesto».

2013. gadā Dienvidkorejā tika pieņemts likums, kas paredz, ka pārtikas pārpalikumus drīkst izmest tikai speciālos maisiņos, kas bioloģiski sadalās. Šie maisiņi ir koši dzelteni un nav sajaucami ar citiem atkritumu maisiem. Tos var nopirkt ikvienā bodītē, kā arī pārtikas lielveikalos. Aprēķināts, ka dzelteno maisiņu iegāde katrai korejiešu ģimenei vidēji izmaksā aptuveni piecus eiro mēnesī. Tas ir sava veida nodoklis par pārtikas atkritumu savākšanu un apstrādi.

Dzeltenajiem maisiņiem ir paredzētas atsevišķas atkritumu urnas. Taču modernos daudzdzīvokļu namos ikdiena ir atvieglota ar vēl mūsdienīgāku tehnoloģiju: iedzīvotājiem maisiņi nemaz nav nepieciešami, jo katrai personai ir piešķirta īpaša elektroniskās identifikācijas karte. Iemetot pārtikas atkritumus urnā, tā pati nosver to apjomu un mēneša beigās sarēķina, cik liels «nodoklis» jāsamaksā par izmesto pārtiku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu