10 veidi, kā gudri taupīt elektroenerģiju • IR.lv

10 veidi, kā gudri taupīt elektroenerģiju

Iesaka Rūta Liepniece, Elektrum Energoefektivitātes daļas projektu vadītāja

Klimata pārmaiņas un to ierobežošana ir aktuāls jautājums jau kādu laiku, bet — vai iepriekš esi dzirdējis par Zemes resursu pārtēriņa dienu? Tā ir diena, kad planētas iedzīvotāju patērētais dabas resursu daudzums pārsniedz apjomu, ko Zeme spēj atjaunot gada laikā. 2020. gadā tā tika sasniegta 22. augustā. Ja nebūtu pandēmijas, tā būtu pienākusi vēl agrāk..

Lai nodrošinātu ilgtspējīgu planētas nākotni, gadā vajadzētu pietikt ar vienas planētas resursiem, bet šobrīd mūsu vajadzību apmierināšanai jau ir nepieciešamas 1,6 planētas Zeme. Pēdējā reize, kad iedzīvotājiem pietika ar vienu Zemi, bija 1970. gadā. Tālāk, attīstoties industrializācijai un rūpniecībai, resursu patēriņš sāka pieaugt aizvien straujāk.

Ja planētas resursus turpināsim patērēt tikpat nemainīgi kā līdz šim, klimata pārmaiņas, bioloģiskās daudzveidības samazināšanās un ekstremāli laika apstākļi kļūs par nozīmīgu globālo risku. To apstiprina arī Pasaules Ekonomikas forums, kas katru gadu izvērtē dominējošos riskus. Bet Eiropas Parlaments 2019. gada nogalē izsludināja ārkārtas stāvokli klimata un vides jomā.

Bieži izskan viedoklis, ka mūs taču tas neskar. Taču klimata pārmaiņas tiešā veidā varam novērot arī Latvijā. Piemēram, mainoties ziemām, ir samazinājies sniega segas biezums. Novērojam arī ekstremālus, iepriekš neraksturīgus laika apstākļus, sugu migrāciju, jūras krasta eroziju un citas sekas, kas nākotnē aizvien vairāk ietekmēs mūsu ikdienu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu