Vienkārša dzīve • IR.lv

Vienkārša dzīve

Nellija Ločmele

Pogas! Kad biju maza meitene, man patika rakties mūsu ģimenes pogu kastē. Tolaik neviens vēl nerunāja par zero waste kustību, bet gadu gaitā no dažādiem novalkātiem apģērbiem ievāktās visādu krāsu un formu pogas man šķiet pirmā apzinātā sastapšanās ar ideju, ka lietām var būt vairāki mūži. Un tas ir forši.

Ko izmest un ko paturēt? Kā nekrist patērnieciskos kārdinājumos, kuri nozīmē gan liekus izdevumus pašiem, gan bezjēdzīgi izšķērdētus vides resursus? Ar kādām mazām izvēlēm varam darīt savu ikdienu apzinātāku un zaļāku? Ir lasītājiem noteikti ir savas atbildes uz šiem jautājumiem — katram ir praktiska pieredze un filozofiskas pārdomas par modernās pasaules ērtībām, ar kurām daudzās jomās pārspējam agrākās paaudzes, bet diemžēl tas lielā mērā notiek uz nākamo paaudžu rēķina.

Veidojot šo Ir speciālizdevumu par zaļo dzīvesstilu, redakcijai bija divēji mērķi. Viens — izmantot satricinājuma brīdi refleksijai. Pavasarī, kad Covid-19 pandēmija strauji nobremzēja pasauli, daudzi cilvēki šajā piespiedu pauzē pārvērtēja savas izvēles. Ģimenes, pilsētas, nozares, valstis. Zinātnieki lēš, ka šogad atmosfērā būs nonācis par 4—7% mazāk siltumnīcefekta gāzu nekā pērn, tas ir lielākais samazinājums kopš Otrā pasaules kara. Vairākās valstīs riteņbraucēju un pārdoto velosipēdu skaits pieaudzis par 40—60%. Un tie ir tikai pāris piemēru.

Otrs mūsu nolūks — satikt interesantus cilvēkus, kuru pieredze aizrauj. Piemēram, Valdis Riksis ir netipisks autoservisa īpašnieks, kas iesaka klientiem pārsēsties elektromobiļos un pats būvē kaņepju māju. Bet Andim un Laurai Arnicāniem zero waste dzīvesstils ir gan ģimenes ikdiena, gan pamats konsultāciju biznesam. Viņiem ir daudz labu padomu un arī veselīga spēja pasmaidīt par sevi! Viņu bloga nosaukums Seek the Simple — meklē vienkāršību — itin labi derētu par vadmotīvu nākamajai dzīves dienai. Un tad nākamajai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu