Mārtiņa atslēgas • IR.lv

Mārtiņa atslēgas

Ilze Grase-Ķibilde un Mārtiņa dēli Brunis un Gustavs. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Gadu pēc žurnālista Mārtiņa Ķibilda aiziešanas mūžībā viņa ģimene pabeigusi raidījumu cikla Atslēgas digitalizācijas un sabiedriskās pieejamības projektu Atslegas.tv. Šis ir unikāls gadījums, kad kāda žurnālista darbs pretendē kļūt par nozīmīgu kultūrvēsturisku mantojumu

Kad tiekos ar žurnālista Mārtiņa Ķibilda sievu Ilzi Grasi-Ķibildi un viņa vecākajiem dēliem Gustavu (23) un Bruni (20), apritējis tieši gads kopš Mārtiņa pēkšņās aiziešanas mūžībā. Ilze šajā nedēļā paņēmusi atvaļinājumu. Emociju ir pārāk daudz, tāpat nebūtu iespējams pilnvērtīgi strādāt. Rudens pilnbrieds, kas ir tik skaists un baudāms gadalaiks ar satiksmes sastrēgumiem daiļās Siguldas virzienā, Ilzei, Brunim un Gustavam sāp. Dzeltenās lapas, rudens smaržas, brūni kastaņu bumbuļi uz asfalta un pirmie salnas kristāli zālienā — viss atgādina to šausmīgo dienu pirms gada, kad apstājās Mārtiņa sirds. 

Kopā būšana ir dziedējoša, tādēļ šobrīd viņi tiekas bieži — Ilze, lielie puiši, mazais Pauls un pastarīte Jasmīna, kurai ir tikai divi gadiņi. Pirmais gads pēc tuvinieka zaudējuma ir grūtākais. Pirmie Ziemassvētki bez viņa, pirmais Jaungads, pirmās Lieldienas, Jāņi un dzimšanas dienas — katri svētki kļūst par asarām. Viņi šo gadu izturējuši, pateicoties cits cita atbalstam. Pērn Ilze ar mazajiem bērniem Ziemassvētkus svinēja kopā ar Mārtiņa lielajiem dēliem un viņu mammu, Mārtiņa bijušo sievu. Visticamāk, tā darīs arī šogad. Ģimenes ir saliedējušās kā vienota dūre. Bēdas vēl nav izsāpētas, un spēcīgā vajadzība citam pēc cita siltā pleca un kopības sajūtas nav pagaisusi. Abu lielo brāļu rokas grezno vienādi tetovējumi, kas attēlo viņu tēva otra pazīstamākā raidījuma Adreses logo. Viņi tos kopā uztaisījuši dažas dienas pēc tēva nāves.

«Teta» bija viens no mazās Jasmīnas pirmajiem izrunātajiem vārdiņiem, taču viņa tēti neatceras. Viņai bija pusotrs gadiņš, kad tētis nomira, brālītim Paulam — pieci gadi. Bet viņiem ir divi lielie brāļi kā ozoli, kuri par mazajiem gatavi krist un celties. Gustavs smaida, ka Jasmīnai pieaugot būs divi gādīgi «tēti», kuri ar bargu aci nopētīs viņas pusaudzes vecuma pirmos pielūdzējus: «Tā, čalīt, kas tu tāds esi?» Kā izstāstīt par tēti bērniem, kuri viņu atceras miglaini? Tas ir sarežģīts un jūtīgs jautājums, kas Ilzei, Gustavam un Brunim būs jārisina daudzu gadu garumā. Bet, pateicoties nupat pabeigtajam projektam, pastāv iespēja, ka Jasmīna un Pauls savu tēti Mārtiņu Ķibildu kopā ar citiem savas paaudzes bērniem iepazīs arī skolā — Latvijas vēstures mācību stundās. 

Dāvana Latvijai

Ir daudz izdevušos televīzijas raidījumu, kurus ar prieku skatāmies un iesakām citiem, tomēr drīz par tiem aizmirstam, jo no medijiem pastāvīgi nāk jaunas informācijas plūsma. Raidījums Atslēgas ir neaizmirstams. Kādēļ? Varbūt pateicoties dziļajam, plašās kopsakarībās balstītajam un vienlaikus neparastajam autoru skatījumam uz nozīmīgākajiem pēdējās simtgades Latvijas vēstures notikumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu